Yayla Haber

İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulları toplantısı yapıldı

Abone Ol

İİMEK (İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulları) Toplantısına, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan çevrimiçi katılarak bir konuşma yaptı.

 “İşsizlikle Mücadeledeki Kararlılığımızı ve İstihdamı Destekleyici Politikalarımızı Sürdürmeye Devam Ediyoruz”

Türkiye’de istihdam ve mesleki eğitim konularında çok taraflı sosyal diyalog mekanizmalarının önemli örneğini oluşturan İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulları’nın (İİMEK) var olduğunu kaydeden Işıkhan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Toplumsal kalkınmanın ve gelişmenin yerelden başladığı gerçeğinden hareketle, yerelde faaliyet gösteren kurullarımızın, merkez ile yerel arasındaki koordinasyon ve iş birliğinin sağlanmasında da kilit bir role sahip olduğunu unutmamalıyız. Günümüzde çok sayıda ülkenin en başta gelen sorunları arasında yer alan işsizliğe çözüm üretme noktasında uygulanacak politikalar, sosyal diyalog ve yönetişim mekanizmasının etkin işletilmesi yoluyla desteklenmekte. Bu sebeple özellikle işgücü piyasalarında yaşanan ekonomik, teknolojik, sosyal değişimler yerel birimlerin ve sosyal diyaloğun önemini daha da artırıyor. Dünyada makroekonomik hedefler ve göstergeler arasında önemli bir konumda bulunan istihdam kavramı, ülkemizde de üzerinde hassasiyetle durduğumuz konuların başında geliyor. Bu noktada işsizlikle mücadeledeki kararlılığımızı ve istihdamı destekleyici politikalarımızı sürdürmeye devam ediyoruz.”

“Son Yılların En Düşük İşsizlik Oranına ve En Yüksek İstihdam Oranına Ulaştık”

Bakan Işıkhan, İŞKUR’un, 2024 yılının ilk 3 ayında 2023 yılına göre yüzde 28 artışla 336 bin kişinin işe yerleştirilmesine aracılık ettiği bilgisini paylaşarak, “Şubat ayı itibarıyla işsizlik oranı yüzde 8.7, iş gücüne katılım oranı yüzde 54, istihdam oranı ise yüzde 49 olarak gerçekleşmiştir. Söz konusu veriler son yılların en düşük işsizlik oranına ve en yüksek istihdam oranına ulaştığımızı göstermesi hasebiyle önemlidir. Yereldeki gücümüz ülkemizin gücüdür. Yerel düzeydeki uyum toplumsal uyum ve toplumsal refah demektir. O nedenle başta valiliklerimiz olmak üzere, belediyelerimiz, il müdürlüklerimiz, il özel idarelerimiz, meslek odalarımız ve sivil toplum kuruluşlarımız arasındaki ahenk, sadece ekonomik büyüme için değil aynı zamanda sosyal gelişme için de hayati bir öneme sahiptir. Sözün özü biz ne yaparsak birlikte yapacağız” diye konuştu.

 “Daha Fazla İş Arayanın Etkin Bir Şekilde Yönlendirilmesinin Sağlanabilmesi İçin Toplu İş Görüşmeleri Yapılıyor”

İşverenler ile iletişimi güçlendirmek, iş gücü ihtiyaçlarını karşılayabilmek ve daha fazla iş arayanın etkin bir şekilde yönlendirilmesinin sağlanabilmesi için toplu iş görüşmeleri yapıldığına dikkati çeken Işıkhan, “Daha fazla vatandaşa ulaşmak adına İŞKUR; Valilik, Belediye, Kaymakamlık,  Muhtarlık binalarında alışveriş merkezlerinde, oda ve borsalarda, stadyumlarda,  festivallerde, fuar alanlarında cami ve üniversitelerde stantlarını kurarak Kuruma kaydı olmayan vatandaşlara ve özellikle gençlere ulaşmayı ve bu kişilerin Kurum hizmetlerinden yararlanmalarını sağlamaktadır. İstihdamın korunması ve artırılması, işsizlerin mesleki niteliklerinin geliştirilmesi, işsizliğin azaltılması ve özel politika gerektiren grupların iş gücü piyasasına kazandırılmasına yardımcı olmak için aktif iş gücü piyasası politikalarımızı uygulamaya devam ediyoruz. Bu kapsamda yılsonuna kadar bu uygulamalardan yararlanan kişi sayısını geçen yıla göre önemli ölçüde artırmayı hedefliyoruz. Bu hedefimizin gerçekleşmesi amacıyla Aktif İşgücü Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğimizde birtakım değişiklikler yaptık ve daha önce kurs/program açılamayan sektör ve mesleklerdeki kısıtlamaları da kaldırdık. Kurullarda işveren temsilcilerinin ve STK’ların bu hususu desteklemelerini rica ediyorum. Özellikle, İŞKUR aracılığıyla il müdürlüklerinin performansını verilen hedefler doğrultusunda takip ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“Ülkemizin ve Çalışanlarımızın Geleceğini Garanti Altına Almak İçin Kayıt Dışı İstihdamla Mücadelemizi Kararlı Bir Şekilde Sürdürüyoruz”

Bakan Işıkhan, Valilerin de bu performans göstergelerini dikkate alarak Kurula ve yerel iş gücü piyasasına yön vermesini rica ederek, şöyle devam etti:

“Çalışma hayatında işsizlikten daha büyük bir sorun varsa o da kayıt dışı istihdamdır. Kayıt dışılık hem insanımızın sosyal güvenliğini hem de sistemin geleceğini tehdit eden bir süreçtir. Hem ülkemizin hem de çalışanlarımızın geleceğini garanti altına almak için kayıt dışı istihdamla mücadelemizi kararlı bir şekilde sürdürüyoruz. Gerek teşvik edici projelerle gerekse sıkı denetimlerle bu süreci en sağlıklı şekilde kontrol altında tutmaya gayret ediyoruz. Biliyorsunuz, prime esas kazançların eksik bildirilmesi ihtimalinin önüne geçilmesi amacıyla meslek kodu uygulamasına geçtik. Böylece tüm sigortalıların fiilen yaptıkları işe uygun meslek kodunun aylık olarak bildirilmesini sağladık. Denetimlerde etkinliğin artırılması amacıyla yapılan analiz çalışmaları sonucunda riskli olduğu belirlenen sektör ve işyerlerinin denetimini sağladık, böylece denetimlerde zaman ve maliyet kayıplarının önüne geçtik.”

“İzinsiz Yabancı Çalıştıran İşletmelere Yönelik Kontrollerimizi Sıkılaştırmakta Kararlıyız”

Kayıt dışılıkla mücadele bağlamında yabancı istihdamı konusuna da değinen Işıkhan, “Ülkemizin konumu ve jeopolitik gelişmeler nedeniyle ülkemize yönelik düzenli ve düzensiz göçte kayda değer bir artış yaşanmaya başladı. Bir yandan güvenlik birimlerimiz ülkemize yönelik düzensiz göçle mücadele ederken, diğer yandan biz de Bakanlık olarak düzenli göçmenlerin ülkemiz işgücü piyasasına erişimini kolaylaştırarak üreticimizin işgücü ihtiyacının karşılanmasına yönelik çalışmalar yürütüyoruz. Bakanlık bu olarak önceliğimiz elbette kendi vatandaşlarımıza istihdam olanakları sunmaktır. İşgücü arzının yetersiz kaldığı durumlarda sınırlı ve kontrollü olarak yabancı işgücünün tamamlayıcı etkisinden istifade ediyoruz. Fakat ülkemizde sayıları milyonla ifade edilen bir göçmen stoku bulunması işimizi güçleştiriyor. Bugüne kadar işletmelere yönelik çok sayıda rehberlik ve bilgilendirme faaliyetleri yürüttük. Geldiğimiz noktada, haksız rekabeti ve toplumsal huzursuzlukları önlemek adına izinsiz yabancı çalıştıran işletmelere yönelik kontrollerimizi sıkılaştırmakta kararlıyız. Valilerimizden de bu kararlı duruşumuza uygun bir şekilde iliniz özelinde bu konuya hassasiyet göstermenizi ve iş dünyasına gerekli ikazlarda bulunmanızı bekliyoruz” şeklinde konuştu.

“İş Sağlığı ve Güvenliği, Artık Yüzyıllık Planlar Yapan Türkiye’nin Ana Gündem Maddesi Olmaktan Çıkarılmalı”

Bakan Işıkhan, çalışma hayatının önemli gündem maddelerinden birinin de iş kazaları ile iş sağlığı ve güvenliği konusu olduğuna vurgu yaparak, şunları kaydetti:

“Özellikle son zamanlarda bir takım üzücü haberler aldık. Bu üzücü hadiseler bize; iş sağlığı ve güvenliği konusunda sadece rehberlik rolünün değil aynı zamanda teftiş ve denetim görevlerinin de sıfır toleransla, büyük bir hassasiyetle arttırılması gerektiğini bir kez daha göstermiştir. Önümüzdeki süreç, denetimlerin çok daha sıkı yapılacağı bir süreç olacak. Bunu özellikle vurguluyorum. Bizim iş kazalarına, ihmallere feda edilecek tek bir canımız bile yoktur. Bu konuda sıfır tolerans ve sıfır taviz ile çalışmalarımızı yürütmekte kararlıyız. İş sağlığı ve güvenliği artık yüzyıllık planlar yapan Türkiye’nin ana gündem maddesi olmaktan çıkarılmalı. Tek bir insanımızın dahi işi sebebiyle sağlığından, hayatından olmasına göz yumamayız. Bu konuda fikir, öneri, iş birliği ve taleplerinize her zaman açığız. Yeter ki hiç kimsenin zarar görmediği, sağlığından ve hayatından olmadığı huzurlu bir çalışma hayatını hep birlikte inşa edebilelim.”

Işıkhan, yeni yüzyıla mührünü vurma hazırlığında olan bir Türkiye’nin idari kadrosu olarak, birlik, beraberlik ve dayanışma ruhuyla mevcut tüm sorunları kolaylıkla aşacaklarına inandığını ifade etti.

{ "vars": { "account": "UA-115444419-2" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }