Gündem

Japon deprem uzmanı 6 büyüklüğünde deprem için uyardı: "Yıkım kaçınılmaz!"

Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Afyonkarahisar'ın zemin yapısı ve şehir merkezinde bulunan fay hatlarına dikkat çekerek, bölgenin yüksek deprem riski taşıdığını belirtti. Moriwaki'ye göre, alüvyon zemin yapısı, 6 büyüklüğündeki depremlerin bile şehirde ciddi hasarlara yol açabileceğini gösteriyor.

Abone Ol

Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Afyonkarahisar'da zeminin zayıflığına ve şehir merkezindeki dört fay hattına dikkat çekerek ciddi uyarılarda bulundu. Moriwaki, zeminin durumu nedeniyle 6 büyüklüğünün üzerindeki depremlerin şehirde önemli hasarlara yol açabileceğini belirtti.

“Alüvyon Zemin Çok Kötü”

Afyonkarahisar'daki zeminin alüvyon yapısı nedeniyle büyük risk taşıdığını ifade eden Moriwaki, şu açıklamalarda bulundu:

"Afyonkarahisar'da dört fay hattı var. Alüvyon zemin çok kötü. Bu nedenle bölgede yüksek katlı binalar yapılmamalı. Belediyenin binaların üç kata kadar sınırlama karıarı yerinde bir uygulama olmuş."

Moriwaki, bazı bölgelerde TOKİ projeleri için daha yüksek binaların inşa edilebileceğini ancak bu kararın zemin etüdüne bağlı olduğunu belirtti.

“7.5 Büyüklüğünde Deprem Beklenmiyor”

Afyonkarahisar'da 7.5 büyüklüğünde bir depremin olası olmadığını belirten Moriwaki, zayıf zeminin 6 büyüklüğündeki bir depremin bile ciddi hasarlara neden olabileceğini söyledi:

"Kahramanmaraş veya Marmara bölgelerindeki gibi büyük depremler beklemiyorum. Ancak zemin koşulları nedeniyle 6 büyüklüğündeki bir deprem büyük hasar yaratabilir."

Depreme Hazırlık Çağrısı

Moriwaki, deprem zamanı ve büyüklüğü üzerine tahminlerin yanıltıcı olabileceğini belirterek, şu önemli çağrıda bulundu:

"Deprem sürekli bir tehdit. Bu nedenle belediyelerde, evlerde, şirketlerde ve okullarda herkes birlikte çalışmalı. Hazırlıkların tam olması, hasarları %70 oranında azaltabilir."

Moriwaki, halkın deprem bilincinin artması için medya üzerinden sürekli bilgilendirme yapılması gerektiğini de söyledi.

Kaçak Bina Sorunu ve Zemin Etüdü İhtiyacı

Japon uzman, Türkiye genelinde %50'den fazla kaçak bina bulunduğuna dikkat çekti. Sondaj yapısı ve zemin etüdü üzerine kontrol mekanizmalarının daha etkin hale getirilmesi gerektiğini vurguladı.

{ "vars": { "account": "UA-115444419-2" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }