Başçiftlik ilçesindeki tek lisede 18 öğrenci eğitim görüyor Başçiftlik ilçesindeki tek lisede 18 öğrenci eğitim görüyor

Zile Kalesi'nin kuzeydoğusunda yer alan 4 bin yıllık antik tiyatroda başlatılan kazılar heyecan uyandırdı.

Zile ilçesinde, 4 bin yıllık tarihiyle dikkat çeken Zile Kalesi'nin kuzeydoğusunda bulunan antik tiyatro, turistik değeri artırılmak üzere kazı çalışmalarına ev sahipliği yapıyor. Roma İmparatoru Jül Sezar'ın ünlü "Veni, Vidi, Vici" sözlerini yazdığı kaledeki anfi tiyatro yavaş yavaş gün ışığına çıkıyor.

Tokat'ın tek antik tiyatrosu

On gün önce kalenin arka cephesinde yer alan antik tiyatroda kazılara başlandı. Uzmanlar, kazılar sırasında tiyatronun orkestrasyon bölümünün Bezirhane Parkı ve çevredeki evlerin altına kadar uzandığını tespit etti. Trafik için yol kapatılıp açıldı ve arka sokaktaki evlerin kamulaştırılması için planlar yapılmakta. Anadolu'nun kuzeyindeki son amfitiyatro olarak bilinen bu yapı, birkaç yıl daha kazı çalışmalarına ev sahipliği yapacak.

Arkeologlar, 1960'lı yıllarda ne yazık ki bu antik tiyatronun patlatılarak taş ocağı olarak kullanıldığını belirtiyorlar. Bu nedenle, yüzeyde ciddi tahribatlar mevcut. Ancak, kazılar derinleştikçe, oldukça iyi korunmuş tribün basamaklarına rastlanmaktadır. Çalışmalar TOGÜ Üniversitesi gözetiminde ve müze denetiminde sürdürülüyor.

Bir sorun ise, bu antik yapıların üzerine evlerin inşa edilmiş olması. Bu evlerin kamulaştırılması uzun zaman alabileceği belirtilldi. Tüm arkeoloji camiası ve medyanın yakından takip ettiği kazı devam ediyor. Zaman zaman Zile Belediye Başkanı Şükrü Sargın'da çalışmaları yakından takip ediyor.