Çorum Valisi Mustafa Çiftçi, ziyaretinde esnaflara hayırlı işler dileklerini ileterek, bu zanaatın devamını sağlayacak gençlerin yetişmesinin önemine dikkat çekti. Geleneksel el sanatlarının korunmasının ve yeni nesillere aktarılmasının önemine değinen Vali Çiftçi, bu alanda yapılan çalışmaların devam etmesi gerektiğini belirtti.

Geleneksel bir sanat olan kalaycılık ise artık kaybolmaya yüz tutmuş meslekler arasında yer alıyor. Ancak Çorum'daki kalaycılar, bu geleneği sürdürmeye ve yeni nesillere aktarmaya kararlı. Vali Çiftçi, bu tür geleneksel el sanatlarının korunması ve desteklenmesinin, kültürel mirasın korunması açısından önemli olduğunu ifade etti.

Kalaycılık Tarih oluyor

Anadolu günlük yaşamın vazgeçilmezlerinden ve en eski malzemelerden biri olarak bilinen kalay; gümüş renginde, bakır kapları kalaylama işinde kullanılan yumuşak bir maden olarak tanımlanıyor.

Özellikle pişirme için kullanılan bakır gereçlerin havayla teması neticesinde oluşan zararları önleyerek sağlıklı bir alaşım sağlayan kalay; hem bakırı, hem içinde pişirilen yemeği hem de insanı korumasıyla bilinmektedir. Bakır kaplara kalay işlemini yapan kişiye kalaycı deniliyor.

KESK'ten “Geçinemiyoruz” mitingine çağrı: Emek ve demokrasi için toplanıyoruz! KESK'ten “Geçinemiyoruz” mitingine çağrı: Emek ve demokrasi için toplanıyoruz!

Kalaycılık artık kaybolmaya yüz tutmuş meslekler arasında sayılıyor. Bakır kapların üretiminin hızla azalması ve insanların artık bakırdan yapılan eşyalara rağbet etmemesi, kalaycı esnafını da bitmesini ve dükkânlarını tek tek kapatmasını beraberinde getirdi. Bir çoğu ilerleyen yaşlarına rağmen çok az insanın kullanmaya devam ettirdiği bakır kap kacakları kalaylamayı alın teriyle sürdürmeye çalışan kalaycılar, artık çırak bulamamaktan ve bu geleneksel mesleğin yitip gitmesinden endişeleniyor.

Kalayın en çok bildiğimiz yönü Türk mutfağıyla özdeşleşmiş olan bakır kaplarla ayrı düşünülemez oluşudur. Kalaycılık Anadolu’da günlük yaşamla iç içe geçmiş olup bir meslek halini almıştı. Öyle ki sabit dükkânları haricinde kalaycılar, sokak sokak dolaşarak insanların mutfaklarında kullandıkları bakır eşyaları kalaylamak için emek verirlerdi. Günümüzde de yer yer bu tarz seyyar kalaycıları görmek mümkün oluyor.

Kalay ustaları; havayla ve ateşle teması sonucu içinde pişen yemeğe zararlı madde yayan bakırın, kalaylandığı takdirde bir şifa kaynağına dönüşeceğini bilecek ve asırlarca uygulayacak kadar hâkimlerdi bakır ve kalaya. Böylelikle bakırın kullanıldığı her yerde kalay ve kalaycılar da olmak zorundaydı. Günümüze geldiğimizde eskisi kadar yaygın kullanılmasa da bakırın hâlâ o ayrıcalığını koruduğunu ve vazgeçilemez olduğunu görülmektedir.

Ebru Çalık