Kemal Kılıçdaroğlu hakkında, MHP'nin iddiaları doğrultusunda 'suçu ve suçluyu övme' suçlamasıyla dava açıldı. İddianame Ankara 35. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi ve ilk duruşma 3 Aralık 2024 tarihinde görülecek. Kılıçdaroğlu'nun avukatı, bu suçlamaların siyasi değerlendirme çerçevesinde olduğunu belirtti.

Kemal Kılıçdaroğlu’na ‘Siyasi Yasak’ İsteniyor: İlk Duruşma 3 Aralık’ta

Eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "suçu ve suçluyu zincirleme şekilde övme" suçlamasıyla yargılanacak. İlk duruşma tarihi ise 3 Aralık 2024 olarak belirlendi.

Kılıçdaroğlu’na Hapis ve Siyasi Yasak İsteniyor

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Parlamenter Suçları Soruşturma Bürosu tarafından yürütülen soruşturmada, Kılıçdaroğlu’na 2,5 yıldan 3,5 yıla kadar hapis ve Türk Ceza Kanunu'nun 53. maddesi kapsamında siyasi yasak talep ediliyor. İddianame, MHP Genel Başkan Yardımcıları Feti Yıldız, İzzet Ulvi Yönter, ve İsmail Faruk Aksu’nun şikayetiyle hazırlandı ve Ankara 35. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

MHP'nin Şikayeti ve İddianame İçeriği

MHP'li yetkililer, Kılıçdaroğlu’nun PKK propagandası yapmak suçundan cezası kesinleşmiş olan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ı övdüğünü iddia etti. Ayrıca, Kılıçdaroğlu’nun “YPG bizim için terör örgütü değildir. YPG, kendi vatanını kurtarmak için örgütlenmiş bir oluşumdur” şeklindeki açıklamaları dilekçede yer aldı. Kılıçdaroğlu’nun 2016-2019 yıllarındaki bazı paylaşımları da şikayet konusu oldu.

AK Parti Keşan'da yönetim kurulu belli oldu AK Parti Keşan'da yönetim kurulu belli oldu

Kılıçdaroğlu’nun Avukatı Ne Dedi?

Kılıçdaroğlu’nun avukatı Celal Çelik, savunma dilekçesinde, müvekkilinin beyanlarının kişisel görüş ve siyasi değerlendirme mahiyetinde olduğunu belirtti. Çelik, bu nedenle kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmesi gerektiğini ifade etti.

CHP Lideri Özgür Özel’den Tepki

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Dilruba Kayserilioğlu'nun tutuklanmasının ardından yaptığı açıklamada, Kılıçdaroğlu hakkında hazırlanan iddianameye sert tepki gösterdi. Özel, MHP'nin bu suç duyurusunu, kendi tükenmişliklerinin ve suç örgütleriyle anılmalarının kusurunu örtmek için yaptığını öne sürdü. Özel, Kılıçdaroğlu'na yönelik suçlamaların "vız gelir tırıs gider" olduğunu belirterek, CHP’nin genel başkanını sindirmenin mümkün olmadığını söyledi.