Gerçeğe aykırı cinsel istismar raporu hazırladığı öne sürülen ve Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyesi olduğu gerekçesiyle Adli Tıp Kurumu'ndaki görevinden ihraç edilen profesör Süleyman Salih Zoroğlu hakkında iddianamenin hazırlanmasının ardından ketamin kavramı gündem oldu.

Ketamin nedir, ne işe yarar, etkileri neler? Ketamin uyuşturucu madde midir? sorgulamaları Prof. Dr. Süleyman Salih Zoroğlu hakkında soruşturmanın tamamlanmasının ardından hız kazandı. Çocuk hastalara ketamin enjekte ederek "Çoklu Kişilik Bozukluğu" teşhisi koyan, babaları tarafından cinsel istismara maruz kaldıklarına inandırdığı öne sürülen Prof. Dr. Süleyman Salih Zoroğlu ile ilgili iddianamede sona gelindi. İddianamede, şüphelinin mağdur çocukların belirttiği gibi seanslarda "rahatlama yaratarak konuşturacağı" şeklinde bir açıklama ile "vitamin" olarak isimlendirdiği Ketamini burundan fısfıs şeklinde ya da kas içi enjeksiyon yoluyla uyguladığının sabit olduğu belirtildi.

KETAMİN NEDİR, NE İŞE YARAR?

Adli Tıp Kurumu (ATK) 5. İhtisas Dairesinin raporuna göre 'Ketamin' maddesinin ağrı kesici, anestezik bir madde olduğuna yer verildi.

Ketamin, ağrı kesici ve anestezik etkileri nedeniyle 1970'li yıllardan beri anestezide kullanılan bir ilaçtır. Son yıllarda yapılan araştırmalarda, Ketamin'in, anestezide kullanılandan daha düşük dozlarının, tedaviye dirençli depresyon vakalarında etkili olabileceği bulunmuştur. Anestezik bir madde olarak kullanılan ketaminin, halüsinojenik etkileri nedeniyle uyuşturucu olarak da kullanıldığı biliniyor.

Survivor 2025: Ünlüler-Gönüllüler kadrosu açıklandı! İlk bölüm ne zaman? Survivor 2025: Ünlüler-Gönüllüler kadrosu açıklandı! İlk bölüm ne zaman?

KETAMİN ETKİLERİ NELER?

Ketamin, anestezik bir ilaç olarak kullanılan ve aynı zamanda bir psikoaktif madde olan bir kimyasal bileşiktir. İlk olarak 1962 yılında sentezlenmiş ve tıbbi amaçlar için anesteziye yönelik kullanılmıştır. Ketamin, NMDA (N-metil-D-aspartat) reseptörlerini bloke ederek anestezi etkisi gösterir. Bu nedenle cerrahi işlemler sırasında anestezi sağlamak için yaygın olarak kullanılır.

Ketamin, aynı zamanda "dissosiyatif bir halüsinojen" olarak sınıflandırılan bir ilaçtır. Bu, kullanıcıların kendilerini vücutlarından veya gerçeklikten kopmuş gibi hissetmelerine neden olabilir. Bu nedenle, bazı insanlar tarafından rekreasyonel olarak kullanılmaktadır. Ketamin kötüye kullanımı bağımlılığa yol açabilir ve uzun vadeli sağlık sorunlarına neden olabilir. Ayrıca, yasal düzenlemelere tabi olan bir madde olduğu için yasa dışı kullanımı suç teşkil edebilir.

KETAMİNİN YAN ETKİLERİ:

-Bulantı ve kusma
-Halüsinasyonlar ve gerçek dışı algılar
-Koordinasyon eksikliği ve denge sorunları
-Anksiyete veya korku hissi
-Algısal değişiklikler
-Hafıza kaybı