İzmir’de, 13 yaşındaki bir çocuğun HIV nedeniyle hayatını kaybetmesinin ardından gündeme gelen iddialarla ilgili olarak Türk Kızılay’ı bir açıklama yaptı. Kızılay, virüsün kendileri tarafından temin edilen bir kandan bulaştığına yönelik iddiaların hiçbir şekilde gerçeği yansıtmadığını belirtti ve sürece dair detaylı bilgi paylaştı.

İddialar Asılsızdır: Kızılay’ın Açıklaması

Türk Kızılay’ı yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
"İzmir’de bir çocuğumuzun AIDS (HIV) hastalığı nedeniyle hayatını kaybetmesi hepimizi derinden üzmüştür. Sağlık Bakanlığı’nın incelemeleri sürerken, virüsün Kızılay tarafından verilen bir kandan bulaştığına yönelik iddialar tamamen asılsızdır. Bu nedenle kamuoyunu doğru bilgilendirmek adına açıklama yapma gereği duyulmuştur."

“Babaya İlk Teşhisi Biz Koyduk”

Kızılay açıklamasında, çocuğun babası K.K.’nin 2024 yılı Ocak ayında kan bağışında bulunmak için Muğla’nın Milas ilçesindeki Atapark Kan Bağış Merkezi’ne başvurduğunu belirtti. Yapılan ileri testlerde K.K.’nin HIV pozitif olduğunun tespit edildiğini ve bu durumun ilgili sağlık ve kolluk birimlerine bildirildiğini vurguladı.

OPS Mall alışveriş merkezi Aydın’da açıldı: İşte detaylar OPS Mall alışveriş merkezi Aydın’da açıldı: İşte detaylar

Açıklamada, şu bilgilere yer verildi:
"Babaya ilk HIV teşhisini koyan ve ilgili tüm devlet birimlerini uyaran kurum Kızılay’dır. K.K.’nin bağışı alınmamış, imha edilmiş ve bağışçı ret listesine eklenmiştir. 2020 yılından bu yana, HIV riski taşıyan herhangi bir kan bileşenine dair hastanelere veya sağlık otoritelerine bir bildirim yapılmamış, aynı şekilde hastanelerden de bu yönde bir bildirim Kurumumuza ulaşmamıştır."

Kan Bağışlarında Tüm Testler Uygulanıyor

Türk Kızılay, kan bağışı sürecinde halk sağlığını korumak için uluslararası standartlara uygun tüm testleri titizlikle uyguladığını vurguladı.

  • Bağışlanan tüm kan bileşenleri Hepatit B, Hepatit C, HIV ve Sifiliz gibi enfeksiyonlara karşı ileri tarama ve doğrulama testlerinden geçiriliyor.
  • Risk taşıyan kan bağışları kesinlikle kabul edilmiyor ve hastanelere gönderilmiyor.

Kızılay, her yıl aldığı yaklaşık 3 milyon ünite kanla 9 milyon hasta ve yaralının kan ihtiyacını karşılayan bir kurum olarak çalışmalarını hassasiyetle yürüttüğünü ifade etti.

Sorumsuz İddialar Milli Göreve Zarar Veriyor

Kızılay, asılsız iddiaların kamuoyunda kafa karışıklığı yaratarak güven zedelemesine neden olduğunu belirterek, şu çağrıyı yaptı:
"Sorumsuz ve muğlak açıklamaların, Kızılay’ın yürüttüğü milli göreve ve kan bağışı bekleyen milyonlarca hastaya zarar vereceğini unutmamalıyız. Tüm kişi ve kuruluşları daha duyarlı olmaya davet ediyoruz."