Kur korumalı mevduat hesaplarında (KKM) azalma devam ediyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından açıklanan verilere göre, KKM toplam büyüklüğü yılın ilk haftasında 21,09 milyar TL gerileyerek 1,1 trilyon TL seviyesine indi. Bu düşüş, yüzdelik bazda %1,9 olarak kayıt altına alındı.
Mehmet Şimşek’ten KKM Çıkışı
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, KKM hesaplarındaki gerilemeye ilişkin sosyal medya üzerinden önemli mesajlar verdi. Şimşek, şu ifadeleri kullandı:
“Kur Korumalı Mevduat (KKM) stoku 72 haftadır kesintisiz geriliyor. KKM stoku, 2023 yılının Ağustos ayındaki zirve değeri olan 3,4 trilyon TL’den 1,1 trilyon TL’ye düştü. KKM’nin toplam mevduat içindeki payı ise %26,2’den %5,9’a geriledi. Makro finansal istikrarı güçlendirecek ve Türk lirasına olan güveni artıracak politikalarımıza devam edeceğiz.”
2025’te KKM Sonlandırılıyor
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), KKM desteğini sona erdirme yönünde adımlarını hızlandırdı. TCMB’nin 2 Ocak 2025 tarihli yeni düzenlemesine göre, döviz yükümlülüğü bulunan şirketler KKM desteğinden faydalanamayacak.
TCMB tarafından sunulan 2025 Para Politikaları Çerçevesi’nde, şu ifadeler yer aldı:
“2025 yılında dezenflasyon sürecinin belirginleşmesiyle birlikte Türk lirası varlıklara olan talep devam edecektir. TL mevduat payındaki artış ve KKM hesaplarındaki azalma ile bu alandaki sadeleşme adımları sürecektir. Yıl içerisinde KKM uygulamasının sonlandırılması planlanmaktadır.”
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da benzer mesajlar vererek TL’ye güveni artıracak stratejilere dikkat çekti.