Samsun'da, beyin kanaması nedeniyle üç gün önce hastaneye yatırılan 53 yaşındaki erkek hastanın tüm müdahalelere rağmen beyin ölümü gerçekleşti. Ailesinin organ bağışını kabul etmesiyle, gerçekleştirilen operasyon sonucunda 2 kornea, 2 böbrek ve 1 karaciğer nakil bekleyen hastalar için alındı.
5 Kişiye Yeni Bir Umut Oldu
Başarıyla tamamlanan operasyonun ardından, organlar ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmak üzere sevk edildi:
Karaciğer ve kornealar, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi'ndeki 3 hastaya nakledilmek üzere gönderildi.
Böbreklerden biri İstanbul Çapa'da, diğeri ise Sivas'taki bir hastaya nakledilmek üzere yola çıktı.
"Hastamız, 5 Kişiye Yeni Bir Yaşam Kapısı Açtı"
Operasyon hakkında bilgi veren Medicana International Samsun Hastanesi Organ Nakil Koordinatörü Hemşire Yeşim Yetkin, süreci şöyle anlattı:
"Donörümüz, 3 gün önce beyin kanaması tanısıyla hastanemize yatmıştı. Yoğun bir tedavi süreci geçirmesine rağmen maalesef beyin ölümü gerçekleşti. Ailesi, büyük bir fedakarlık göstererek organ bağışını kabul etti. Bu sayede hastamız, 5 kişiye yeni bir yaşam umudu oldu. Organları bekleyen hastaların hayata tutunması için önemli bir adım atıldı."
Yetkin, hastanın özel bir birey olduğunu ve herhangi bir meslek icra etmediğini de belirtti.
Organlar Nakil Bekleyen Hastalara Uğurlandı
Organlar, hava ve karayolu aracılığıyla nakil merkezlerine gönderildi. Bağışlanan organlar sayesinde, 5 hasta hayata tutunma şansı yakaladı.
Yetkililer, organ bağışının hayat kurtarıcı önemine dikkat çekerek, vatandaşları bu konuda bilinçli olmaya davet etti.