Bakan Şimşek, ’doğru yoldayız’ diyerek açıkladı: "Enflasyon düşüşü devam edecek" Bakan Şimşek, ’doğru yoldayız’ diyerek açıkladı: "Enflasyon düşüşü devam edecek"

Kredi kartları en pratik ödeme araçlarının başında geliyor. Ancak kart kullanıcılarının dolandırıcılığa karşı tedbirli olmaları da son derece önemlidir. Eğer siz de kredi kartı kullanıcısıysanız kartınızı dolandırıcılık yöntemlerinden korumanız gerekir. Bunun için de dolandırıcılık yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmanız önemlidir. Günümüzde dolandırıcılar pek çok farklı yöntem kullanıyor ve bu yöntemlerden bazıları şöyledir:

ATM Dolandırıcılığı

Kredi kartı dolandırıcılığı yöntemleri arasında en bilineni ve en çok uygulananıdır. ATM’ye bir düzenek kuran dolandırıcılar bu yasa dışı düzenek sayesinde kartı alır. Kart sahibi kredi kartını geri almak istese de düzenekten çıkaramaz. Kart bilgilerinin çalınması noktasında en sık uygulanan yöntemlerden biri olan bu yönteme karşı yapılacak hamle hemen kredi kartının kullanıma kapatılmasını talep etmektir. Bazı düzeneklerde kart bilgilerini kopyalayan bir sistem de olabiliyor. Kredi kartını ATM geri veriyor ancak kart bilgileri kopyalanmış oluyor. Bu konuda da dikkatli olunması önem taşır.

Sahte Kredi Kartları

Kredi kartının sahtesinin basılması şeklinde uygulanan bir dolandırıcılık yöntemidir. Gerçek kredi kartlarının arka kısmında manyetik bir alan bulunur. Bu alan kredi kartının en önemli bölümüdür ve dolandırıcılar encoder adlı bir kopyalama cihazı ile bu alanı kopyalarlar. Ardından sahte kredi kartı basarlar. Bu yönteme karşı dikkatli olmak için kredi kartı harcamalarınızı mutlaka gözden geçirin. Sizin yapmadığınız bir harcama söz konusu ise kartınızın kullanıma kapatılmasını talep edin ve bankanızı bilgilendirin.

Kredi Kartı Bilgilerinin Değiştirilmesi

Yaygın şekilde uygulanan bu yöntemde gerçek kredi kartındaki bilgiler ısı yardımı ile ortadan kaldırılır. Sonrasında başka birine ait olan kart bilgileri işlenir ve bu şekilde başka birinin kredi kartı, dolandırıcılar tarafından kullanılır. Daha fazla uğraş gerektiren bir dolandırıcılık yöntemi olsa da son dönemde sıklıkla tercih edilir hale geldi ve bu nedenle söz konusu yönteme karşı da dikkatli olunmalıdır.

Kredi Kartı Kopyalama

Gerçek bir kredi kartının bilgilerinin kartın kullanımı sırasında yani alışveriş esnasında çalınması yöntemidir. Bu bilgiler ile sahte bir kredi kartı hazırlanır ve bu kredi kartındaki bilgiler doğru olduğundan kullanılması da söz konusudur. Maalesef ispatlanması en zor kredi kartı dolandırıcılığı yöntemlerinden biridir. Bu nedenle sadece güvenilir işletmelerde, marketlerde ve mağazalarda kredi kartlarının kullanılması önerilir.

Çalıntı ve Kayıp Kredi Kartları

Temassız ödeme yöntemlerinde kimlik sorulmaması bu dolandırıcılık yönteminin son dönemde daha fazla kullanılır hale gelmesine yol açtı. Bu yöntemde kaybedilmiş ya da çalınmış kredi kartlarının şayet temassız ödemeye açıksa dolandırıcılar tarafından kullanılmaya devam edilmesi yöntemidir. Dolayısıyla kartınızı kaybettiğinizde ya da çalındığını düşündüğünüzde derhal bankanıza bilgi vermeniz son derece önemlidir.

Sanal Yolla Kredi Kartı Dolandırıcılığı

İnternet üzerinden yapılan alışverişlerde de kredi kartı ile ödeme yapmak oldukça pratik bir seçenektir. Ancak sanal yolla yapılan alışverişlerde de dolandırıcılar bazı yöntemleri deneyebiliyor. Bunların ilki kimlik avı olarak adlandırılan dolandırıcılık yöntemidir. E mail ya da SMS ile gönderilen bir bağlantı üzerinden kişinin kimlik bilgilerinin çalınması şeklinde uygulanır. Bu bilgiler arasında kart şifreleri de olabilir ve böylelikle kişinin kredi kartının dolandırıcılar tarafından kullanılması söz konusu olabilir.

Elbette yukarıda sıraladığımız yöntemlerden çok daha farklı yollarla da kredi kartı dolandırıcılığı yapılabiliyor. Kullanıcıların kredi kartı bilgilerini ve özellikle de şifrelerini asla bir başkasına vermemeleri son derece önemlidir. Sadece güvenilir mağazalardan ve internet sitelerinden alışveriş yapmaya da özen gösterilmelidir.

Yeni bir kredi kartı almak isteyenlere de önerimiz Enpara.com adresine tıklamaları olacak. Bu site üzerinden kart başvurusu pratik bir şekilde yapılabiliyor. Enpara.com Kredi Kartı ömür boyu aidat almıyor olmasıyla ön plana çıkıyor. Enpara.com internet veya cep şubesi üzerinden kredi kartı başvurusu adımları tamamlandıktan sonra kısa sürede değerlendirmeye alınıyor. Enpara.com Kredi Kartı, eğitim, sağlık, sigorta ve vergi ödemelerini taksitlendirme imkânı sağlamasının yanı sıra pek çok avantaj da sunuyor. Bu avantajlardan yararlanmak isteyenler başvurularını iletebilirler.