Hazine destekli düşük faizli tarım kredileri kararnamesi 1 Ocak 2024 itibariyle yürürlüğe girdi. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından 2024, 2025 ve 2026 yılında tarımda kullandırılacak hazine destekli düşük faizli yatırım ve işletme kredi limitlerinde ve kriterlerinde çok önemli değişiklikler yapıldı.
Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerince Tarımsal Üretime Dair Hazine Faiz Destekli Yatırım ve İşletme Kredisi Kullandırılmasına İlişkin Karar Resmi Gazetede yayımlandı. Buna göre 2024 yılı kredi üst limitleri güncellendi. Faiz oranlarında %50, genç, kadın ve sözleşmeli üretim yapanlara ise %100’e varan indirimler uygulandı.
Tarımsal üretime yönelik finansman ihtiyacının uygun koşullarda karşılanması amacıyla Banka ve TKK kredi kullandırılmasına ilişkin karar belirtilen oranlarda indirim yapılmak ve kredi üst limitleri aşılmamak suretiyle kullandırılabiliyor. Hazine Faiz Destekli Tarım Kredisi adıyla kullanılacak olan kredi Tarım ve Orman Bakanlığına ÇKS, Örtüaltı Kayıt Sistemi, Hayvancılık Bilgi Sistemi, Koyun Keçi Bilgi Sistemi, E-Islah Kayıt Sistemi, Su Ürünleri Bilgi Sistemi gibi bir kayıt sistemine kayıtlı üreticilere veriliyor. Birden fazla üretim çerçevesinde kredi talebinde bulunan üretici ve yetiştiricilere kredi üst limiti krediye konu ürünlerden en yüksek kredi üst limitine sahip ürüne göre belirleniyor.
32415 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan ve 3 yıl uygulanacak olan karar 01 Ocak 2024 tarihi itibarıyla geçerli olacak. Yıl içinde şayet bir önceki yılın son yayımlanmış endeksi ile en son yayımlanmış endeks arasında farklılıklar olursa kredi üst limitlerindeki yüzdesel değişimler revize edilecek.
Sözleşmeli üretim modeli kapsamında üreticiler ile imzalanan sözleşmeler dâhilinde yetiştirilen ürünü almayı garanti etmek suretiyle tarımsal üretim yaptıran gerçek ve tüzel kişi üreticiler belirtilen tutara kadar üretim kredisi kullanabilecek.
Üreticiler, temel bitkisel ve hayvansal üretim konularında 300 bin TL’ye kadar %100 faiz indirimli kredi kullanabilecek. Planlı üretim kapsamında üretim yapanlara standart faiz indirimine ilave %20 faiz indirimi uygulanacak.
İndirim oranlarına göre kredi üst limitleri kesinleşen üretim alanları şöyle; Sütçü ve Kombine Sığır Yetiştiriciliği 60 Milyon TL, Büyükbaş Hayvan Besiciliği 40 Milyon TL, Küçükbaş Hayvancılık 50 Milyon TL, Hastalıktan Ari Hayvan Yetiştiriciliği 80 Milyon TL, Arıcılık 10 Milyon TL, Kanatlı Sektörü 20 Milyon TL, Su Ürünleri Sektörü 40 Milyon TL, Temel Hayvansal Üretim 10 Milyon TL, Kapalı Ortamda Bitkisel Üretim 100 Milyon TL, Yem Bitkisi Üretimi 20 Milyon TL, Yurt İçi Sertifikalı Tohum, Fide, Fidan Üretimi 80 Milyon TL, Süs Bitkisi, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Üretimi 30 Milyon TL, Meyve Yetiştiriciliği ve Bağcılık 40 Milyon TL, Temel Bitkiler Üretim 10 Milyon TL, Tarım Makineleri 10 Milyon TL, Traktör 2 Milyon TL, Basınçlı Sulama Sistemi Yatırım 15 Milyon TL, Tarım Makineleri Parkı 20 Milyon TL, Arazi Alımı 10 Milyon TL, Lisanlı Depoculuk Yatırımları 150 Milyon TL, ELÜS Karşılığı Kredi 15 Milyon TL, Soğuk Hava Deposu Yatırımları 40 Milyon TL, Tarımsal Ürünlerin İşlenmesi 30 Milyon TL, Sözleşmeli Üretim 200 Milyon TL, Tarımsal Elektrik Bedeli 5 Milyon TL, Tarımsal Yenilebilir Enerji Yatırımları 15 Milyon TL, Biyo-Tarım Yatırımları 15 Milyon TL ve Tarımsal AR-GE 10 Milyon TL.
Resmi Gazete’nin 30 Aralık 2023 tarihli sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanlığı’nın “T.C. Ziraat Bankası AŞ. ve Tarım Kredi Kooperatifleri’nce Tarımsal Üretime Dair Hazine Faiz Destekli Yatırım ve İşletme Kredisi Kullandırılmasına İlişkin Karar”ı ile hem kredi limitleri artırıldı hem de kredi kullananlar için kriterlerde değişiklikler yapıldı. Karar, 1 Ocak 2024 itibariyle yürürlüğe girecek ve 31 Aralık 2026 tarihine kadar uygulanacak.
KREDİ LİMİTLERİ HER YILIN SONUNDA REVİZE EDİLECEK
Cumhurbaşkanlığı kararı, 2024- 2025 ve 2026 yıllarını kapsıyor. Her yılın sonunda kredi üst limitleri revize edilecek. Kararda buna ilişkin şu bilgiye yer verildi: “Bu kararın yürürlükte olduğu dönem boyunca kredi üst limitleri her yılın sonunda, takip eden yılın ocak ayının birinci gününden itibaren geçerli olmak üzere Türkiye İstatistik Kurumu tarafından periyodik olarak yayımlanan Tarımsal Girdi Fiyat Endeksine göre revize edilir. İlgili yıl içinde en son yayımlanmış olan endeks ve bir önceki yıl içinde en son yayımlanmış olan endeks arasındaki yüzdesel değişim esas alınarak kredi üst limitleri aynı yüzdesel değişim oranında revize edilir. Elde edilen değeri aşmamak kaydıyla her bir konu başlığı için kredi üst limiti son altı hanesi sıfır olacak şekilde belirlenir.”