Yapılan açıklamada, “Yaklaşan Kurban Bayramı münasebetiyle kurban vecibesini yerine getirecek vatandaşlarımızın, hijyenik ve sağlıklı bir şekilde kurban etlerini tüketmeleri ve dolayısıyla halk sağlığının korunması amacıyla etlerin parçalanması ile kıyma çekimlerinin et ve et ürünleri konusunda faaliyet gösteren Bakanlığımız Gıda Güvenliği Bilgi Sisteminde (GGBS) bulunan kayıt/onay kapsamındaki gıda işletmeleri tarafından yapılması önem arz etmektedir.Bu kapsamda faaliyet gösteren (Et ve et parçalama ve işleme tesisi, kasap vs.) işletmelerin parçalama işlemlerinde asgari teknik ve hijyenik koşullara uyarak, bıçak, kıyma çekme makinesi, balta vb. aletlerin temizlik ve dezenfeksiyonunu yapması, kullanılan malzemelerin gıda ile temasa uygun olması ve gıdanın uygun koşullarda muhafazasının sağlanması konularına dikkat etmeleri gerekir. Ayrıca gıda güvenilirliği açısından işletme dışında, yol kenarında vb. yerlerde hijyenik koşullara uymadan parçalama ve kıyma çekim işlemlerinin yapılmaması gereklidir” denildi.

“PARA CEZASI UYGULANACAK”

Çorum’da Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Eğitimleri: 3 Bin Öğretmen Yenilikçi Eğitimle Buluştu Çorum’da Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Eğitimleri: 3 Bin Öğretmen Yenilikçi Eğitimle Buluştu

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

“Bahsedilen konularla ilgili olarak 06.06.2024 tarihinde, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Çorum İl Emniyet Müdürlüğü Yetkilileri, Çorum Belediye Başkanlığı Zabıta Müdürlüğü, ÇESOB Başkanlığı, Kasaplar Odası Başkanlığı tarafından Çorum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğinde toplantı gerçekleştirildi. Bakanlığımız Gıda Güvenliği Bilgi Sisteminde (GGBS) faaliyet konusu ile ilgili olarak kayıt yaptırması gerektiği halde kayıt yaptırmadan et parçalama ve kıyma çekimi yapan kişilere ‘’Kayıt Belgesi Olmadan Perakende Faaliyet’’ gösterdiklerinden 14.595,00 TL idari para cezası uygulanabilecektir.

Toplantıda; kurban eti parçalama ve kıyma çekim işlemlerinin ilgili faaliyet konularında (Et Parçalama, Et İşleme Tesisi, Kasap) İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden İşletme Kayıt ve Onay Belgesi almış olan işletmelerde yapılması gerektiğinden, bu işletmeler dışında et parçalama, kıyma çekimi yapan kişi ve işletmeler hakkında 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında idari yaptırımlar uygulanması, hijyenik koşullarda çalışmayan kayıtlı işletmelere 29.234,00 TL, onaylı işletmelere de 73.143,00 TL idari para cezası uygulanması konusunda karar alınmıştır. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Gıda ve Yem Şube Müdürlüğü personeli Kurban Bayramı süresince görev yapacaktır. Gelen ihbarlar üzerine kolluk kuvvetleri ile denetime çıkılacaktır.”