Yaşam

Kurban eti nasıl saklanmalı ve pişirilmeli?

Kurban Bayramında insanlar etin sağlıklı ve etkin bir şekilde saklanması ve pişirilmesi konusunda endişe duyuyor. Ancak son teknolojik gelişmeler, tüketicilere bu konuda yardımcı olabilir.

Abone Ol

Öğr. Gör. Gıda Mühendisi Selen Akbulut, son teknolojik gelişmelerin et tüketiminde büyük bir değişiklik yarattığını belirtiyor. "Artık evlerde sadece buzdolabı ve dondurucularla değil, aynı zamanda vakumlu saklama çantaları, et mühürleyiciler ve akıllı buzdolaplarıyla et saklama ve tüketme şeklimiz önemli ölçüde gelişti" diyor Akbulut.

Kurban Bayramı Yaklaşırken Bilinmesi Gerekenler: Etler Nasıl Saklanmalı ve Pişirilmeli?

Kurban Bayramında etin sağlıklı bir şekilde tüketilmesi ve saklanması için bazı önemli noktaların korunması gerekiyor.

Öğr. Gör. Gıda Mühendisi Selen Akbulut, etlerin nasıl saklanması ve pişirilmesi gerektiği hakkında önemli bilgiler verdi. Akbulut, etin yüzde 65-80 oranında su, yüzde 16-22 oranında protein ve yüzde 1,5-13 oranında lipitlerden oluşan bir sıvıya sahip olduğunu, bu yüzden mikroorganizmalar tarafından kolayca bozulabildiğini belirtti.

Akbulut ayrıca, et kesim parametrelerine bağlı olarak kontaminasyona uğrayabileceğini ve kontamine olan mikroorganizmaların birçoğunun hastalık düzenleyici özelliğini vurguladı. Uygun şekilde pişirilmeyen veya saklanmayan et ve et zararlıları gıda zehirlenmelerine neden olabileceğine dikkat çekildi.

Kurban eti dinlendirilemeli

Özellikle Kurban Bayramı'nda kesilen etlerin, kesimden sonra giyinmenin ve uygun şekilde saklanması gerektiğini söyleyen Akbulut, "Büyükbaş hayvan etlerinin buzdolabındaki eşyalar en az 15-36 saat, küçükbaş hayvan etlerinin ise en az 12-24 saat dinlendirilmesi gerekmektedir." dedi. Bu süreçte etin olgunlaşmasını sağlar, kaslardaki sertliği yumuşatır ve tat ve doku özelliklerini geliştirir.

Etin dinlendirildikten sonra uygun şekilde muhafaza edilerek derin dondurucuya götürülmesini öneren Akbulut, "-18 derecede saklanan etlerin 6 ay ile 1 yıl içinde tüketilmesi gerekmektedir." diye ekledi.

Çözündürme işlemi ise soğuk zincir kilitlemeden, buzdolabından +4 kesinlikle yapılması gerektiğini belirtti. Çözündürülen bir ürünün tekrar dondurulmaması gerektiğini ve et süresinin pişirilmesinde merkez sıcaklığından en az 72 koruma (pastörizasyon normu) alınması gerektiğini vurguladı.

{ "vars": { "account": "UA-115444419-2" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }