Yaşam

Kurbanın derisi ve bağırsağı satılabilir mi? Deri ve bağırsağın satışı caiz mi?

Kurban Bayramı'nın başlamasıyla birlikte, kurban ibadeti kapsamında kesilen hayvanın derisi ve bağırsağı gibi ürünlerin satışı hakkındaki sorular da gündeme gelmeye başladı.

Abone Ol

Kurbanın eti, kısmen veya tamamen sahibi ve ev halkı tarafından tüketilebileceği gibi, ister zengin, ister yoksul olsun başka kimselere de hediye ve sadaka olarak verilebilir. Ancak, İslam dinine göre kurbanın eti, sakatatı, derisi, yünü ve sütü gibi ürünlerinin satılması caiz değildir.

Hz. Peygamber (s.a.s.)'in "Kim kurbanın derisini satarsa, kurban kesmemiş gibidir." (Beyhakî, es-Sünenü’l-kübrâ, IX, 496) sözleri, bu konudaki yanılgıları ortadan kaldırıyor. Kurbanın derisinin veya etinin satılması durumunda elde edilen gelirin sadaka olarak verilmesi gerektiği belirtiliyor.

Bu kurala rağmen, kurbanın derisinin kullanılmasında bir sakınca bulunmamaktadır. Deri, bir yoksula veya hayır kurumuna bağışlanabileceği gibi, evde namazlık, kalbur ve benzeri ev eşyası olarak da kullanılabilir. Önemli olan, kurbanın derisinin veya başka bir parçasının satılmamasıdır.

Kurban Bayramını idrak ettiğimiz bu günlerde, bu önemli bilgi ve uyarıların dikkate alınması gerekmektedir. Kurban ibadeti, hem dini bir vecibe hem de sosyal yardımlaşma ve dayanışmayı güçlendiren önemli bir gelenektir ve bu kurallara uyulması gerekmektedir.

{ "vars": { "account": "UA-115444419-2" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }