Küresel Piyasalar Karışık Seyrediyor: Enflasyon ve Faiz İndirim Beklentileri Piyasaları Etkiliyor

Küresel piyasalar, ABD'de açıklanan enflasyon verilerinin beklentilerin üzerinde gelmesi sonrası karışık bir seyir izliyor. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirim sürecinin hızını yavaşlatabileceğine dair endişeler piyasalarda temkinli bir tutuma neden oldu.

ABD Enflasyon Verisi Şaşırttı

ABD'de dün açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), eylül ayında yıllık %2,4 artışla beklentileri aştı. Bu veri, Fed'in faiz indirimine ilişkin planlarında değişiklik olabileceğine işaret ediyor. Analistler, açıklanan veriler sonrası ABD'deki makroekonomik verilerin öneminin daha da arttığını belirtti.

İşsizlik Maaşı Başvurularında Artış

ABD'de işsizlik maaşı başvuruları ise 258 bine yükselerek piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti. İşsizlik başvurularındaki artışta Helene Kasırgası ve işçi grevlerinin etkili olduğu kaydedildi.

Fed Yetkililerinden Farklı Açıklamalar

İşbank UK, İngiltere'deki 50. yıl dönümünü kutladı İşbank UK, İngiltere'deki 50. yıl dönümünü kutladı

Fed yetkililerinin farklı değerlendirmeleri de dikkat çekti. New York Fed Başkanı John Williams, enflasyon baskılarının hafiflediğini ve faiz indirimi beklediğini belirtti. Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic ise ekonomik görünümün gelişmesine bağlı olarak faiz oranlarını sabit tutma konusunda açık olduklarını söyledi.

Avrupa ve Asya Borsalarında Dalgalanma

Avrupa borsaları, ABD enflasyon verisi sonrası karışık bir seyir izledi. Almanya, büyüme beklentisini düşürürken, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) para politikası gevşetme sürecine devam etmesi bekleniyor. Asya tarafında ise Çin'in ekonomik teşvik paketi açıklamaları yatırımcıları etkiliyor.

Borsa İstanbul Değer Kaybetti

Yurt içinde ise Borsa İstanbul'da dün satıcılı bir seyir izlendi ve BIST 100 endeksi %1,84 değer kaybederek 8.964 puandan günü kapattı.

Takip Edilecek Veriler

Bugün, yurt içinde açıklanacak ödemeler dengesi verileri, Almanya'da enflasyon, İngiltere'de sanayi üretimi ve ABD'de ÜFE ile Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi gibi veriler yakından izlenecek.

Piyasalar bu veriler ışığında yön bulmaya çalışacak.

Kaynak: AA