Çorum’un İskilip İlçesinde 90 Yaşındaki Kadının Ölümü Üzerine Soruşturma Başlatıldı Çorum’un İskilip İlçesinde 90 Yaşındaki Kadının Ölümü Üzerine Soruşturma Başlatıldı

CHP Çorum İl Başkanı Av. Dinçer Solmaz ve Milletvekili Mehmet Tahtasız, beraberinde Merkez İlçe Başkanı Av. Utku Ulaş Taşar, İskilip İlçe Başkanı Yusuf Var, Kadın Kolları İl ve İlçe yönetimi ile birlikte İskilip İlçesi’nde Milli Mücadelenin kahramanlarından Kuvayı Milliye Müftüsü İskilipli İsmail Hakkı Efendi’nin mezarını ziyaret etti.
CHP heyeti, İsmail Hakkı Efendi’yi dualarla yad etti.

“CUMHURİYETİN TEMELLERİNİN 
OLUŞUMUNDA YER ALDI”
Konuyla ilgili bir açıklama yapan CHP İl Başkanı Dinçer Solmaz, “İskilip Müdafai Hukuk Cemiyetinin kuruluşunda yer alarak cesaret ve azmini gösteren, Cumhuriyetimizin temellerinin oluşumunda yer alan İsmail Hakkı Efendi’yi rahmetle anıyoruz” dedi.
İskilip İlçe Başkanı Yusuf Var ise, “Kurtuluş Savaşına verdiği vaazları ile İskilip’te Müdafai Hukuk Cemiyetini kurarak büyük destek sağlayan, Sivas Kongresine destek telgrafı çeken, Ulus’taki ilk meclis binasının yarım kaldığı dönemde ilçemizde topladığı maddi yardımla ülkemizde en çok yardım veren ikinci en büyük ilçe olmasını sağlayan din adamı İskilip'in Kuvayı Milliyeci Müftüsü İsmail Hakkı Efendiyi mezarı başında andık. Ruhu şad olsun” ifadesini kullandı.

MİLLİ HAREKATIN YANINDA YER ALDI,
HALKI AYDINLATTI, ÖNDERLİK ETTİ
Milletvekili Mehmet Tahtasız ise yaptığı açıklamada şunları belirtti:
“Milli Mücadele döneminde pek çok din adamı yine Mustafa Kemal Paşa’nın ifadesiyle; “hakikatı halka izah ettiler... doğru yolu gösteren vaaz ve nasihatlerden sonra herkes çalışmaya başladı.”
Din adamları Milli Mücadele kıvılcımını ateşlemekle kalmadılar. Kimileri ellerinde silah beldelerini de korumuşlardır. 
İşte İskilipli İsmail Hakkı Efendi de Mustafa Kemal’in işaret ettiği din alimlerinden biriydi. 
1859’da da İskilip Hacı Piri mahallesinde doğan İsmail Hakkı Efendi, önce (27 Haziran 1904 tarihinde) vekaleten 1 Ocak 1909’da da asaleten İskilip Müftülüğüne tayin edildi. 
Müftü İsmail Hakkı Efendi İskilip Müftüsü iken 8 Şubat 1922’de vefat etmiştir. Ailesi “Ünal” soyadını aldı. 
O Milli Mücadele’nin başlamasıyla, milli harekatın yanında yer aldı. Bu konudaki vaazlarıyla İskilip halkını aydınlattı. İskilip Müdafai Hukuk Cemiyeti’nin kuruluşunda ve faaliyetlerinde görev aldı.
Hiç kuşku¬suz halkın milli harekat yanında yer almasında Müftü İsmail Hakkı Efendi’nin unutulmaz hizmetleri olmuştur. Özellikle onun, Şeyhülislam Dürri- zade Abdullah’ın fetvasına karşı Anadolu uleması tarafından hazırlanan Ankara Fetvası’nı, tasdik etmesi başlı başına bir cesaret örneğidir, vatan ve millet sevgisidir. Çorum’un merkez ve diğer ilçeleri din adamları içinde yalnız Müftü İsmail Hakkı Efendi fetvayı imzalamıştır. 
İskilipli İsmail Hakkı Efendi gibi milli mücadelede vatan birliği ve bütünlüğü için çalışan, halkı aydınlatan tüm alimleri saygı ve rahmetle anıyoruz.”