TÜFE mart ayında geçen yılın aralık ayına göre yüzde 10,06 artış gösterdi. 12 aylık ortalamalara bakıldığında ise tüketici fiyatları yüzde 51,26 yükseldi. Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) cephesinde ise aylık artış yüzde 1,88 oldu. Aralık 2024'e göre üretici fiyatlarında yüzde 7,23, yıllık bazda ise yüzde 23,5'lik bir artış yaşandı. Yİ-ÜFE’deki yıllık artış, Kasım 2020'den bu yana görülen en düşük seviyeye gerileyerek dikkat çekti.
Sanayideki Fiyat Değişimleri
Sanayinin dört ana sektöründe yıllık bazda şu artışlar gözlendi:
Madencilik ve taş ocakçılığı: %30,89
İmalat sanayi: %23,14
Elektrik, gaz üretimi ve dağıtımı: %21,15
Su temini: %58,02
Aylık bazda ise su temininde %2,92, imalatta %2,12 ve madencilikte %1,52 oranında artış gerçekleşirken, elektrik ve gaz üretimi ve dağıtımında %0,87 oranında düşüş yaşandı.
Tüketici Fiyatlarında Öne Çıkan Ürünler
Mart ayında fiyatı en çok artan ürün %42,1 ile patates oldu. Onu şu ürünler takip etti:
Evcil hayvan ürünleri: %23,85
Şans oyunları: %22,82
Taze sebzeler (patates hariç): %19,9
Taze meyveler: %11,21
Sigaralar: %10,85
Kahvaltılık tahıl ürünleri: %10,73
En fazla fiyat düşüşü ise %18,13 ile hava yolu yolcu taşımacılığı kaleminde yaşandı. Bu kalemi şehirler arası kara yolu taşımacılığı (%5,28) ve çocuk giyim (%4,76) takip etti.
Eğitim Grubunda Sert Yıllık Artış
Mart ayında ana harcama gruplarına göre yıllık en yüksek artış %80,42 ile eğitim grubunda görüldü. En az artış gösteren grup ise %14,81 ile giyim ve ayakkabı oldu.
Aylık bazda ise en yüksek artış %9,96 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda yaşanırken, giyim ve ayakkabı grubu %2,48 oranında geriledi.
Enflasyon Beklentilerin Altında Kaldı
AA Finans’ın enflasyon beklenti anketine katılan ekonomistler, mart ayında TÜFE'nin %2,87 artmasını bekliyordu. Ancak açıklanan %2,46’lık artış, beklentilerin altında kaldı. Bu durum, yıllık enflasyonun %38,66 seviyesine ineceği öngörülerini de aşağıya çekmiş oldu.
Enflasyonda Gidişat Ne Yönde?
Yıllık enflasyonda yaşanan düşüş, özellikle temel gıda, enerji ve eğitim gibi kalemlerdeki fiyat değişimleriyle yakından bağlantılı. Üretici fiyatlarındaki yavaşlama, önümüzdeki dönemde tüketici fiyatlarında da baskıyı hafifletebilir.