İSTANBUL (AA) - Medipol Mega Üniversite Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, kahvaltının biyolojik saatin düzenli çalışmasını sağlayarak yaşam kalitesini artırdığını ve ömrü uzattığını belirterek, "Bilimsel çalışmalar, sabah 6-8 saatleri arasında yapılan kahvaltının vücut sağlığı üzerinde çok daha olumlu etkileri olduğunu ortaya koymuştur." ifadelerini kullandı.

Hastaneden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Prof. Dr. Vedat Göral, sabah 6-8 saatleri arasında yapılan kahvaltının, kalp krizi ve kanser gibi ciddi hastalıkların riskini azaltabileceğini belirtti.

Göral, kahvaltının biyolojik saatin düzenli çalışmasını sağlayarak yaşam kalitesini artırdığını ve ömrü uzattığını aktardı.

Kahvaltının yalnızca güne başlamak için değil, uzun vadede sağlıklı bir yaşam sürdürmek için de kritik bir öğün olduğunu vurgulayan Göral, "Kahvaltı, mutlulukla da ilişkilidir ve günün en önemli öğünüdür. Ancak kahvaltının zamanlaması da en az içeriği kadar önemlidir. Bilimsel çalışmalar, sabah 6-8 saatleri arasında yapılan kahvaltının vücut sağlığı üzerinde çok daha olumlu etkileri olduğunu ortaya koymuştur. Sabah 6-8 arasında kahvaltı yapanlarda kalın bağırsak kanseri, kalp krizi, damar sertliği ve obezite gibi hastalıkların riski azalıyor. Ancak sabah 8'den sonra kahvaltı yapanlarda karaciğer yağlanması, kolesterol yüksekliği gibi sağlık sorunları daha sık görülüyor." ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Göral, çocuklar için kahvaltının özellikle önemli olduğuna dikkati çekerek, kahvaltı yapan çocukların, derse daha iyi odaklandığı, daha enerjik olduğunu ve akademik başarılarının arttığını ifade etti.

Üniversiteli öğrenciler Invamed Sağlık Üretim Kampüsü'nü ziyaret etti Üniversiteli öğrenciler Invamed Sağlık Üretim Kampüsü'nü ziyaret etti

- "Kahvaltı yapmayan bireylerde stres, gerginlik ve öfke gibi durumlar daha sık görülüyor"

Kahvaltı yapmayan çocukların genellikle okula düşük enerjiyle gittiğini ve derse ilgilerinin azaldığının altını çizen Göral, şunları tavsiyelerde bulundu:

"Kahvaltıda mutlaka bir adet yumurta, taze sebzeler, tam tahıllı ekmek ve zeytin bulunmalıdır. Taze sıkılmış meyve suyu tüketilebilir ancak hazır meyve sularından uzak durulmalı. Paketli ve fast food ürünlerden ise mümkün olduğunca kaçınılmalıdır. Sabahları sadece poğaça ve simitle geçiştirilen kahvaltılar, sağlık için son derece zararlıdır. Kahvaltı yapmayan bireylerde stres, gerginlik ve öfke gibi durumlar daha sık görülüyor. Güne güzel bir kahvaltıyla başlamak, hem sağlıklı hem de mutlu bir yaşam için olmazsa olmaz bir alışkanlıktır."

Göral, kahvaltının yanı sıra akşam yemeklerinin de sağlıklı bir yaşam için önemli olduğunu belirterek, "Akşam yemeklerini yatmadan en az 5 saat önce kesmek gerekiyor. Ayrıca akşam öğünlerinde daha hafif yiyecekler, örneğin yoğurt veya sebze tercih edilmelidir." görüşünü bildirdi.

Kaynak: aa