Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, yaptığı yazılı açıklamada, sabit gelirlilerin vergi yükünü hafifletecek ve kamu görevlilerinin mali, sosyal ve özlük haklarını iyileştirecek düzenlemelerin hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Yalçın, yıl ortasında yüzde 20 ve 27’lik vergi dilimlerine giren sabit gelirliler için, vergi diliminin yüzde 15’te sabitlenmesi gerektiğini belirtti.

2025 asgari ücret zammı ne kadar olacak? İşte son durum ve beklentiler 2025 asgari ücret zammı ne kadar olacak? İşte son durum ve beklentiler

"Vergi Dilimi Yüzde 15'te Sabitlenmeli"
Vergi düzenlemelerine ilişkin açıklamalarda bulunan Yalçın, şunları ifade etti:
"Yılın ortasında yüzde 20 ve yüzde 27’lik dilime girerek oluşturulan 'gideri kaynaktan artırma, geliri azaltma' formülünden acilen vazgeçilmelidir. Sabit gelirlilerin yüzde 15’lik dilimde sabitlendiği bir tablonun hayata geçirilmesi gerekiyor. Bu, çalışanlar için nefes aldıracak bir düzenleme olacaktır."

Emeklilere Seyyanen Zam Talebi
Emekli aylıkları ve ikramiyelerle ilgili sorunları da gündeme getiren Yalçın, çalışan memurlara verilen seyyanen zamların emeklilere yansıtılmamasının mağduriyet yarattığını belirtti.
"İlave ödeme, aylık bağlama oranı üzerinden emekli aylıklarına ve ikramiyelerine yansıtılmalıdır. Ayrıca emekli aylığı bağlama oranı yüzde 2'den yüzde 2,5-3 oranına çıkarılmalıdır. Bu düzenleme, hem emekli aylıkları arasındaki adaletsizliği giderecek hem de sosyal güvenlik sistemine uzun vadeli bir katkı sağlayacaktır."

Kapsayıcı Toplu Sözleşme Düzeni Çağrısı
4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu’nun değişmesi gerektiğini vurgulayan Yalçın, özgürlükçü bir toplu sözleşme düzenine geçilmesi gerektiğini ifade etti. Yalçın, bu kapsamda grev hakkının da toplu sözleşme düzenine dahil edilmesini talep etti.

“2025 Bütçesi Emeğin Hakkını Korumalı”
Yalçın, 2025 yılı bütçe görüşmelerinin Plan ve Bütçe Komisyonu’nda devam ettiği süreçte, kamu personelinin ihtiyaçlarına yönelik düzenlemelerin öncelikli olarak ele alınması gerektiğini belirtti. Şunları kaydetti:
"Personel giderleri, harcırah tutarları ve fazla çalışma ücreti gibi kalemlerin, ekonomik göstergelerle uyumlu ve kamu hizmetini önceleyen bir anlayışla düzenlenmesi gerekiyor. Kamu görevlilerimizin hak ettiği refah seviyesi sağlanmalı, alın teri korunmalıdır."

Yardımcı Hizmetler Sınıfı ve Mühendislik Kanunu Önerisi
Yalçın, Yardımcı Hizmetler Sınıfı’nda görev yapan personelin Genel İdare Hizmetleri Sınıfı’na geçirilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca mühendislerin haklarını koruyacak ve mesleki sorumluluklarını kapsayacak bir Mühendislik Meslek Kanunu’na ihtiyaç olduğunu ifade etti.

“Kazanımlarımız Tartışma Konusu Olmamalı”
Toplu sözleşme ile elde edilen koruyucu giyim ve fazla çalışma ücreti gibi kazanımların, tasarruf tedbirleri kapsamı dışında tutulması gerektiğini belirten Yalçın, "Bu kazanımlarımız tartışma konusu dahi olmamalıdır" dedi.

Memur-Sen Genel Başkanı Yalçın, açıklamalarında kamu görevlilerinin refahı ve kamu hizmetlerinin sürdürülebilirliği için hızlı ve kapsayıcı adımlar atılması gerektiğini vurguladı.