Geleneksel Türk mutfağının en sevilen lezzetlerinden biri olan kıymalı börek, şimdi sizin mutfağınızda! Bu tarifle, dışı çıtır içi yumuşacık kıymalı börekleri pratik bir şekilde hazırlayabilir ve sevdiklerinize ikram edebilirsiniz. Kolay ve lezzetli tarifimize göz atın.

Kıymalı Börek Tarifi İçin Malzemeler

Börek için Malzemeler:

  • 3 adet yufka (tercihen taze günlük)

İç harcı için Malzemeler:

  • 2 yemek kaşığı Ayçiçek yağı
  • 2 adet soğan (orta boy)
  • 400 gram dana kıyma (az yağlı)
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı toz acı biber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı (silme) toz şeker
  • 1 çay bardağı su

Sosu için Malzemeler:

  • 1 adet yumurta
  • 1 çay bardağı Ayçiçek yağı
  • 1 çay bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • ½ çay kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı elma sirkesi
  • ½ çay bardağı Ayçiçek yağı (üzeri için ekstra olarak)

Kıymalı Börek Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. İç harcı için küçük küçük küp halinde doğradığınız soğanı Ayçiçek yağı ile tavada kısık ateşte pişirmeye başlayın.
  2. 2-3 dakika karıştırarak pişirdiğiniz soğanlara kıymayı ekleyin. Karıştırarak kavurmaya devam edin.
  3. Kıyma iyice renk alınca, yaklaşık 5 dakika içinde, tüm baharatları, tuzunu ve şekeri ekleyin. Güzelce karıştırın. 2-3 dakika da bu şekilde kavurun.
  4. Suyunu da ekleyin ve orta-kısık ateşe suyu çekene kadar pişirin. Yaklaşık 5 dakika içerisinde tüm suyu çekmiş olacaktır. Ardından soğuması için iç harcı ocaktan alın ve dinlenmeye bırakın.
  5. Bu sırada böreğin sosunu hazırlamak için yumurta, süt, 1 çay bardağı Ayçiçek yağı, yoğurt, tuz ve sirkeyi küçük bir karıştırma kabına alın. Çırpıcıyla tüm malzemeler birleşene dek karıştırın.
  6. Yufkaları yarım ay olacak şekilde ortadan ikiye kesin. Yarım ay şeklindeki bir yufkayı tezgâha alın. 3-4 yemek kaşığı sostan üzerine gezdirin. Yufkanın geniş tabanına da soğumuş olan kıymalı harçtan dizin.
  7. Önce sağ ve sol kenarlarından 2-3 cm içeriye katlayın. Ardından geniş kenarından başlayarak tercihen çok gevşek olmayacak şekilde yufkayı rulo halinde sarmaya başlayın.
  8. Tüm yufkalar için aynı aşamaları tekrar edin. Toplamda 6 adet uzun rulo elde etmiş olacaksınız.
  9. Sarmış olduğunuz rulo yufkaya şekil vermek için kendi etrafında görselde olduğu gibi dolayın.
  10. Yağlı kâğıt serdiğiniz fırın tepisine hafifçe aralık bırakarak böreklerinizi yerleştirin. Kalan börek sosuna 1/2 çay bardağı Ayçiçek yağı ilave ederek karıştırın ve bir fırça yardımıyla böreklerin her yerine güzelce sürün.
  11. Önceden ısıtılmış 190 derece turbo/fanlı fırında kontrollü olarak 28-30 dakika pişirin. Fırından çıkardıktan sonra dilimleyerek afiyetle tüketin.

Kıymalı börek tarifi ile sofralarınıza lezzet katabilirsiniz. Tarifimizdeki adımları takip ederek, dışı çıtır içi yumuşacık kıymalı börekleri kolayca hazırlayabilir ve sevdiklerinizle birlikte afiyetle tüketebilirsiniz. Bu enfes börek tarifi, kahvaltı ve çay saatlerinizde vazgeçilmeziniz olacak. Afiyet olsun!

Kaynak: yemek.com

Oğuzlar’ın Efsanevi Cevizli Kartol Yemeği ile Tanışın! Oğuzlar’ın Efsanevi Cevizli Kartol Yemeği ile Tanışın!