Milli Savunma Üniversitesi, Türkiye’nin İlk Futbol Şampiyonası’nı Andı

Milli Savunma Üniversitesi (MSÜ), Türkiye’de Cumhuriyet döneminde düzenlenen ilk futbol şampiyonasının yıl dönümünde sosyal medya üzerinden tarihi bir paylaşımda bulundu. "İlk Türkiye Futbol Şampiyonu Kara Harp Okulu" başlığıyla yapılan paylaşımda, 1924 yılında düzenlenen Türkiye Futbol Birinciliği'ne dair bilgiler verildi.

1924’te Düzenlenen İlk Şampiyona

Paylaşıma göre, Türkiye Futbol Birinciliği, 4-12 Eylül 1924 tarihlerinde ilk kez düzenlendi. Şampiyonaya İstanbul şampiyonu Beşiktaş, Ankara şampiyonu Anadolu Turan San'atkaran Gücü, İzmir şampiyonu Altay ve Bursa şampiyonu Bursa San'atkaran gibi bölge şampiyonlarının yanı sıra askeri okul kulüpleri de katıldı.

Balıkesir Ayvalık'ta plaj voleybolu başladı Balıkesir Ayvalık'ta plaj voleybolu başladı

Finalde Askeri Okul Kulüpleri Karşı Karşıya Geldi

Turnuvada finale kalan Harbiye ve Bahriye Efrad-ı Cedide takımları, 12 Eylül 1924’te Ankara İstiklal Sahası'nda karşılaştı. Yusuf Ziya Bey’in yönettiği maçın ilk yarısı golsüz sona erdi. Ancak, ikinci yarıda rüzgarı arkasına alan Harbiye, biri penaltıdan olmak üzere 3 gol kaydederek şampiyon oldu.

Şampiyonluk Kupası Kara Harp Okulu Müzesi’nde Sergileniyor

Bu zaferle birlikte Kara Harp Okulu, Türkiye Futbol Birinciliği’nin ilk şampiyonu oldu. MSÜ'nün paylaşımında, Harbiye’nin şampiyonluk kupası ve turnuvada ikinci olan Bahriye Efrad-ı Cedide takımının oyuncularına ait fotoğraflar da yer aldı.

Cumhuriyet döneminin ilk futbol şampiyonasına dair bu tarihi zafer, Kara Harp Okulu'nun Türk futbol tarihine altın harflerle yazılmış başarısı olarak hafızalardaki yerini koruyor.

Türkiye’nin ilk futbol şampiyonluğu, Kara Harp Okulu’nun tarihindeki en parlak başarılarından biri olarak öne çıkıyor. Cumhuriyet’in ilk yıllarına damga vuran bu zafer, Türk futbol tarihinin temel taşlarından biri olarak gelecek nesillere ışık tutmaya devam edecek. Türk sporunun bu önemli dönüm noktasını unutmamak ve hatırlatmak için MSÜ’nün yaptığı bu paylaşım, tarihimize dair yeni nesillerin de bilinçlenmesine katkı sağlıyor.

Kaynak: AA