Mümin Sekman, İstanbul doğumlu yazar, danışman ve kişisel gelişim uzmanı. Türkiye’de kişisel gelişim uzmanı meslek adını tanımlayan ve kullanan ilk kişi olan Sekman, kendini geliştirme bilincini Türkiye’ye yaymayı hedefliyor. Liderlere, starlara ve iş adamlarına danışmanlık yapmasının yanı sıra, Kişisel Gelişim Merkezi’nin (KİGEM) de kurucusu.
Mümin Sekman, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Hukuk alanında kariyer yapmayan ve kendisini kişisel gelişim çalışmalarına adayan Sekman, “Ya Bir Yol Bul, Ya Bir Yol Aç, Ya da Yoldan Çekil” adlı ilk kitabını 21 yaşındayken yazdı. Kişisel gelişim ve başarı konulu kitaplar yazmaya devam etti ve “Kesintisiz Öğrenme” adlı 2. kitabını yayımladı.
Son 10 yılda kişisel gelişim alanındaki çalışmalarını kapsamlı şekilde sürdüren Sekman’ın 40 ilde düzenlediği seminerlere, 55 binden fazla kişi katıldı. Uzmanın, 100 bin adet basılan son kitabı “Her Şey Seninle Başlar” ise 1 yıl içerisinde 400.000 satış rakamına ulaşarak ‘en başarılı başarı kitabı‘ oldu.
HAYAT BİLGESİ / DÜNYA BÜYÜKLERİNDEN HAYAT DERSLERİ (MÜMİN SEKMAN)
Bu kitap hayata dair büyük sorulara bilgece cevaplar arıyor. Hayatın anlamı ne? Hayat en iyi nasıl yaşanır? İş hayatı ile özel hayatı nasıl dengelemeli?
İnsan sevdiği işi mi yapmalı, para kazandığı işi mi?
Başkasının yanında mı çalışmalı, kendi işini mi kurmalı?
Bu kitap hayata bakma açınıza bakma davetidir. Einstain’in deyişiyle “Bir sorunu yaratan zihni, aynı şekilde çalıştırarak o sorunu çözemezsiniz. “Hayata dair mevcut düşünce ve kanaatleriniz sizi şu anda bulunduğunuz yere getirdi. Daha farklı ve iyi bir yerde olmak istiyorsanız, yeni bir akla ve çoklu bakış açılarına ihtiyacınız var. Yeni bir hayat yenilenmiş bir akılla gelir. Hayat Bilgesi kitabı, hayata dair yeni ve yararlı düşüncelerin sergilendiği bir tür hayat bilgisi platformudur.
Okuruna, görkemli hayatlarda başrol oynamış, hayatın bin bir halini ya yaşamış, ya da çok düşünmüş bilge beyinlerle doğrudan bağlantı kurma imkanı veriyor.
arası akıl köprüleri kurmayı amaçlıyor.
Hayat yüzde 10 başımıza gelen olaylar, yüzde doksan olayları nasıl ele aldığımızdan oluşur. Kılavuzunu yanımıza almadan geldiğimiz şu hayatta, çoğumuz stratejiyi savaş bittikten sonra öğreniyoruz! Bu yüzden hayat oyununda bildiklerimiz yaşadıklarımıza yetmiyor. Haritasız arazide, ters dönmüş kaplumbağa gibi şaşkın bir halde debelenip duruyoruz. Böyle durumlarda belki de an akılcı çözüm dünya sınıfının en çalışkan ve en başarılı çocuklarının sınav kağıtlarına bir göz atmak!
(Hayat Bilgesi kitabı, Mümin Sekman)
WALT DISNEY (DISNEYLAND’IN KURUCUSU) (1901-1966)
Walt Disney, farelerin cirit attığı bir garajda “Miki Fare” adlı ünlü kahramanını çizip şöhreti yakalayıncaya kadar onlarca işten ret cevabı almıştı. Hatta Amerikan’ın Kansas City kentinde bir gazetenin editörü, onda zerre kadar bile resim kabiliyetinin olmadığını söylemişti. Ayrıca, Disneyland’ı kurmadan önce birkaç defa iflas etmişti.
Kardeşi Roy Disney ile Walt Disney şirketini kurdu ve şirketi dünyanın en ünlü film yapımcılarından birisi olarak kırk milyar dolarlık medya devi haline gelmiştir.
Bugün dünyaca meşhur Disneyland’ı günde on binlerce çocuk ve insan ziyaret ediyor. Walt Disney dünyada ilk defa 22 Oskar ödülü kazanan müthiş bir dehadır.
GÜZEL SÖZLER VE DEYİŞLER
1—Koyunlar ömrünü kurttan korkarak geçirir, halbuki sonunda onları yiyen çobandır. (Thomas Habbes)
2—ODTÜ’ye (Orta Doğu Teknik Üniversitesi) giren bir polis bir öğrenciyi yakasından tutarak “Akıllı ol oğlum” diyerek uyarıyor. Öğrenci, “Abi sen buraya elinde copla giriyorsun, ben Üniversite giriş sınavında 550 puan alarak girdim. Daha nasıl akıllı olayım? ( Prof. Dr. Hüseyin Bağcı ODTÜ öğretim üyesi)
3—Kırma ki, tutunacak dalın olsun.
4—Çip (Chip), yonga, mikro devre. Çipe hakim olan dünyaya hakim olur. Çipler hayatımızın her yerinde. Cep telefonlarından, TV kumandalarına, mutfak aletlerinden oyuncaklara kadar hepsinin içinde çipler var. Çipler bilgi saklamak veya veri işlemek için kullanılır. Çip yarı iletken silikon elementiyle üretilmiş entegre devredir.
5—Meşhur avukat Hüsamettin Cindoruk diyor ki, “Biz İnönü’nün asker kaçağı olduğunu espri olsun diye söylerdik. Buna inanan bir sürü insanın olduğunu fark ettik. Adamın mesleği asker, hemi de Paşa, Garp cephesi komutanı.
Bu yüzden Türk’lüğün en büyük düşmanı cehalettir.
3 Şubat 2023 / Mehmet Özata