Turizm

Muratkolu Kalesi: Çorum'un keşfedilmemiş gizli hazinesi

Çorum'un Sungurlu ilçesinde yer alan ve Hititlerin izlerini taşıyan Muratkolu Kalesi, gizemini koruyor. Helenistik dönem kaya mezarları, Roma ve Bizans dönemi eserleri ile bu kale, Türkiye'nin keşfedilmemiş tarihi hazinelerinden biri.

Abone Ol

Sungurlu’ya bağlı Muratkolu köyünde bulunan tarihi Muratkolu kalesi keşfedilmeyi bekliyor.

Hititlerin başkenti Hattuşa’ya yaklaşık 40 km uzaklıkta bulunan başkenti her yönüyle tam cepheden gören kale M.Ö Hititlere ve Roma ve Bizans dönemlerine ait eserlerle günümüzde geçmişe ışık tutmaya devam ediyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından sit alanı ilan edilen kalede bugün; bulunan Hellenistik dönemde soylular için yapılan Kaya mezarı, Hititlerde haberleşme kulesi olarak kullanılan Sarin ve kalenin altından sığına indiği varsıyan gizli yol bulunmaktadır. Ayrıca kalede bulunan çanak çömlek parçaları, savaşlarda kullanılan ok ve demir parçaları, birçok tepede bulunan mezarlar ve ev temelleri geçmişte buranın önemli bir yerleşim merkezi olduğuna işaret etmektedir.

Bizans dönemine ait yazılı mezar taşları, Hristiyanlığa ait Hac işaretli taşlar bulunmuştur. Kalede Ayin Çukuru olarak da kullanılan bölgede daha önceleri Hellenistik döneme ait üzüm, boğa boynozu, kılıç vb. figürlerden oluşan kabartmalı büyük taş hazine avcıları tarafından son otuz yıl içinde tahrip edilmişti.

Laçin Kırkdilim’deki kaya mezarlarıyla benzerlik gösteren Muratkolu köyü Kale Mezarı da Helenistik döneme aittir. Helenistik Dönem, Akdeniz bölgesinde MÖ (330-30) kurulan Roma İmparatorluğu dönemi olarak da bilinmektedir. Roma İmparatoru Büyük İskender’in MÖ 334 yılında Anadolu’ya gelerek Pers imparatorluğunu (İran) yenilgiye uğratması sonucunda Anadolu’da doğu ve batı kültürünün karışımı Helenizm adı verilen yeni bir kültür oluşmuştur. Bilim, edebiyat, felsefe, mimari gibi alanlarda büyük sanatçılar doğmuş ve Anadolu’da bu alanlarda önemli eserler verilmiştir. Taş işçiliği, heykeltıraşlık o dönemden günümüze ulaşan en önemli eserler olarak karşımıza çıkmaktadır. Yalçın kayaların yüzlerine soylular için yapılan anıt mezarlar bu dönemin eserleridir. Muratkolu köyünde bulunan kaya mezarı da o dönemin günümüze ulaşan en önemli eseridir. 

Doğal güzellikleriyle de dikkat çeken Muratkolu köyünün kalenin üstünden yer altına inen ve sığınağa indiği sanılan gizli geçit gizemini korumaktadır. Bu geçit yer altına inmekte ve büyük bir toplanma ve sığınma yerine gittiği düşünülmektedir.  Bugüne kadar birçok kişinin inme cesaretini gösteremediği geçitte aşağılara inildikçe oksijenin azaldığı ve insanların hayati tehlikesinin olduğu söylenilmektedir. Yetkililer tarafından Muratkolu köyündeki buradaki yolların düzenlenip ışıklandırılması ve turizme kazandırılması Çorum turizminin canlandıracak yerler arasında önde gelmektedir. 

Muratkolu’ndaki kalede soylulara ait mezar taşlarının olması, Hristiyan din adamlarına ait mezar taşlarının olması, yer altına inen gizli geçitin olması tarihte buranın önemli bir yerleşim yeri olduğunu göstermektedir. 

Muratkolu köyü Muhtarı Mehmet Tunçkılıç: “Köyümüzün tarihi çok eskilere dayanmaktadır. Köyümüzün Sungurlu’ya uzaklığı 17 km, Boğazkale’ye uzaklığı 39 km, Çorum’a uzaklığı 55 km’dir. Her üç yerleşim yerine de merkezi bir konumdadır. Çorum’un tarihine coğrafyasına sahip çıkmak hepimizin görevidir. Çorum’un önemli turizm merkezlerinden biri olmaya hazır olan bu yerin tanıtılması için Çorum İl Kültür Turizm, Valilik ve Belediye yetkililerinden ilgi beklemekteyiz” dedi. 

{ "vars": { "account": "UA-115444419-2" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }