1956 Erzincan doğumlu olan Mustafa Sarıgül, genç yaşta siyasete adım atmış ve 1999 yılında Şişli Belediye Başkanı seçilerek dikkatleri üzerine çekmiştir. Sarıgül, 2023 seçimlerinde CHP’den Erzincan milletvekili olarak yeniden Meclis’e döndü. İşte Mustafa Sarıgül’ün hayatı ve siyasi kariyerine dair bilinmeyenler.

Mustafa Sarıgül Kimdir?

Mustafa Sarıgül, Türk iş insanı ve siyasetçidir. 15 Kasım 1956 tarihinde Erzincan’ın İliç ilçesinin Güngören köyünde doğmuştur. 1962 yılında ailesiyle birlikte İstanbul’a yerleşmiştir. Sarıgül, eğitimine doğduğu köyde başlamış ve İstanbul’da devam etmiştir. Liseyi Zincirlikuyu İSOV Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde tamamlamış, ardından Marmara Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nden mezun olmuştur.

Siyasi Kariyeri

Mustafa Sarıgül’ün siyasi kariyeri Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Şişli İlçesi Gençlik Kolu Yönetim Kurulu üyeliği ile başlamıştır. Zamanla Gençlik Kolu Başkanlığı, ilçe başkanlığı ve il başkan yardımcılığı gibi görevlerde bulunmuştur.

1999 yerel seçimlerinde Demokratik Sol Parti (DSP) adayı olarak Şişli Belediye Başkanı seçilen Sarıgül, 2014 yılına kadar bu görevi sürdürmüştür. Şişli Belediye Başkanlığı sırasında pek çok uluslararası lider tarafından ziyaret edilmiştir ve Romanya Cumhurbaşkanı tarafından üstün hizmet madalyası ile ödüllendirilmiştir.

2002 yılında DSP'den istifa eden Sarıgül, İsmail Cem’in kurduğu Yeni Türkiye Partisi'ne (YTP) katılmış, ancak partinin siyasi varlık gösterememesi nedeniyle 2003'te CHP’ye dönmüştür. 2004 yerel seçimlerinde CHP’den tekrar Şişli Belediye Başkanı seçilen Sarıgül, bu başarının ardından CHP Genel Başkanlığı için aday olmuş, ancak seçilememiştir.

CHP'den İhraç ve Geri Dönüş

29 Ocak 2005’teki CHP Olağanüstü Kurultayı'nda Deniz Baykal’a karşı kaybettikten sonra, CHP Yüksek Disiplin Kurulu tarafından partiden ihraç edilmiştir. Uzun süren hukuk mücadelesinin ardından, 31 Ekim 2013 tarihinde yeniden CHP’ye katılmış ve 2014 Yerel Seçimlerinde CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olmuştur. Ancak, bu seçimi AK Parti adayı Kadir Topbaş’a karşı kaybetmiştir.

İmamoğlu gazileri ağırladı İmamoğlu gazileri ağırladı

DSP ve Türkiye Değişim Partisi

Mustafa Sarıgül, 2019 yerel seçimlerinde Demokratik Sol Parti (DSP) adayı olarak Şişli Belediyesi için yarışmış, ancak kazanamamıştır. 2020 yılında DSP’den ayrılmış ve Türkiye Değişim Partisi'ni (TDP) kurmuştur.

2023 Genel Seçimleri ve CHP’ye Dönüş

2023 Cumhurbaşkanlığı seçiminde Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekleyen Sarıgül, CHP listesinden Erzincan milletvekili adayı gösterilmiş ve 36 yıl aradan sonra yeniden milletvekili seçilmiştir. Türkiye Değişim Partisi, 23 Haziran 2023'te yapılan olağanüstü kongrede Cumhuriyet Halk Partisi ile birleşmiştir.

Mustafa Sarıgül, Türk siyasetinde önemli bir figür olarak öne çıkmaya devam etmektedir.