Un, yoğurt ve mayanın harika uyumuyla, bayatlamayan poğaçalarınızla herkesi şaşırtmaya ne dersiniz? Pratik tarifimizle, evde poğaça yapmanın tüm inceliklerini öğrenin.

Lezzet dolu poğaçalarla sofralarınıza neşe katın! Uzun süre taze kalacak bu bayatlamayan poğaça tarifi, her ısırıkta ayrı bir zevk sunacak.

Masterchef'ten sofralarınıza: Güveç Kapama nedir, nasıl yapılır? Güveç Kapama malzemeleri neler? Masterchef'ten sofralarınıza: Güveç Kapama nedir, nasıl yapılır? Güveç Kapama malzemeleri neler?

Ev yapımı poğaçaların sırrını keşfetmeye hazır olun. İçi yumuşacık, dışı kıtır, ve her zaman taze kalan bu tarif, mutfakta harikalar yaratmanızı sağlayacak.

Bayatlamayan poğaça tarifi

Malzemeler

1 kg un
1 adet yumurta
1 su bardağı yoğurt
170 ml (1 su bardağı) sıvı yağ
2 su bardağı ılık su
1 paket yaş maya
1 çorba kaşığı kuru maya
1/2 yemek kaşığı tuz
1 yemek kaşığı şeker

Üzeri için:

Yumurta sarısı
Susam veya çörek otu

Tarife geçelim:

İlk olarak, bir kabın içine ılık suyu dökün. İçerisine maya ve şekeri ekleyin ve karıştırarak mayanın erimesini sağlayın. Üzerini streç film veya temiz bir bezle örterek 5-6 dakika bekletin.

Mayalanan karışıma sıvı yağı, yoğurdu, tuzu ve yumurtayı ekleyin. İyice karıştırın.

Karışıma yavaş yavaş un ilave ederek ele yapışan yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun.

Hamurun üzerini temiz bir bezle örterek mayalanmaya bırakın. Hamurun mayalanması için yaklaşık 1 saat bekletin. Bu süre hamurun hacminin artmasını sağlayacaktır.

Mayalanan hamuru tekrar yoğurarak havasını alın.

Hamurdan parçalar koparıp istediğiniz şekli verin ve yağlı kağıt serili bir tepsiye aralıklı olarak yerleştirin.

Tepsiniz dolunca poğaçaların üzerine yumurta sarısını sürün ve üzerlerine susam veya çörek otu serpin.

Önceden ısıtılmış 185 derece fırında altı ve üstü kızarana kadar yaklaşık 30-35 dakika pişirin.

Not: Poğaçanızın bayatlamaması için aşağıdaki püf noktalarına dikkat edebilirsiniz:

Malzemeleriniz oda sıcaklığında olmalıdır.
Hamurun mayalanması için üzerini örtün ve soğuk ortamda bırakmayın.
Poğaçaları oda sıcaklığında hazırlayın.
Süt ve su gibi malzemeleri ılık kullanın, buzdolabından hemen çıkarıp kullanmayın.
Pişirme süresini deneyimlerinize göre ayarlayın, poğaçaların fazla kurumaması için aşırı pişirmekten kaçının.

Son olarak, bu bayatlamayan poğaça tarifi ile mutfakta gerçek bir lezzet şöleni yaratın. Pratik ve her daim taze kalacak bu poğaçalar, hem ailenize hem de misafirlerinize unutulmaz tatlar sunacak. Üstelik püf noktaları sayesinde, her seferinde mükemmel sonuçlar alabileceksiniz. Şimdi fırınlarınızı ısıtın ve bu eşsiz lezzeti deneyimleyin. Afiyet olsun!