Kahramanmaraş’ta Pazarcık ilçesinde meydana gelen 5 büyüklüğündeki deprem, bölgede panik yarattı. Depremle ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Hasan Sözbilir, bu sarsıntının Narlı Fayı’nın güney bölgesinde bir kırılmaya yol açtığını belirtti. Artçı depremlerin sürebileceğini ve yeni fay segmentlerine göç edebileceğini ifade etti. Uzmanlar, 6 Şubat depremlerinin ardından bu artçıların devam edeceğini öngörüyor.

Kahramanmaraş’taki Deprem Ne Anlama Geliyor? Narlı Fayı’nın Güney Bölümü Kırıldı

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen 5 büyüklüğündeki deprem, 6 Şubat depremlerini yaşayan bölgede panik yarattı. Bu sabah saat 09.31'de gerçekleşen deprem, çevre illerde de hissedildi. Peki, bu deprem ne anlama geliyor? Daha büyük bir deprem tehlikesi var mı? Uzmanlar bu durumu değerlendirdi.

6 Şubat Depreminin Artçısı

Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Kahramanmaraş'ta meydana gelen bu depremin 6 Şubat 2023 Pazarcık Depremi'nin bir artçısı olduğunu belirtti. Sözbilir, depremin Narlı Fayı’nın güney bölümünde gerçekleştiğini söyledi. Aynı zamanda depremin Ölüdeniz Fayı’nın Türkiye sınırları içinde yer alan Sakçagöz Fayı segmentinin kuzey ucunda olduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Sözbilir, 6 Şubat depreminde Narlı Fayı'nın kuzey kesiminin kırıldığını, ancak güney bölümünün kırılmadığını daha önce dile getirdiklerini hatırlatarak, bu son depremde fayın güney bölümünde kırılmanın gerçekleştiğini belirtti.

"Sakçagöz, Yesemek ve Hacıpaşa Faylarına Göç Bekleniyor"

Prof. Dr. Hasan Sözbilir, bundan sonra kırılmaların Sakçagöz, Yesemek ve Hacıpaşa faylarına doğru göç etmesinin beklendiğini söyledi. Bu faylar üzerinde yapılacak incelemeler, bölgedeki deprem hareketliliği hakkında daha fazla bilgi sağlayacak.

729 gazi ve şehit yakınının kamuya ataması yapılacak 729 gazi ve şehit yakınının kamuya ataması yapılacak

Daha Büyük Deprem Bekleniyor Mu?

NTV yayınına katılan Prof. Dr. Okan Tüysüz, bu bölgede artçı sarsıntıların bir süre daha devam edebileceğini, ancak daha büyük bir depremin beklenmediğini belirtti. Artçı sarsıntıların 4 büyüklüğüne kadar ulaşabileceğini de sözlerine ekledi.

Naci Görür'den Uyarılar

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür ise sosyal medya hesabında yaptığı açıklamada, depremin Sakçagöz Fay Segmenti’nin kuzeye devamında ve büyük ihtimalle Narlı Segmenti üzerinde meydana geldiğini söyledi. Görür, bunun normal bir artçı deprem olduğunu vurguladı.

Kahramanmaraş’taki deprem, 6 Şubat depreminden sonra yaşanan doğal bir artçı sarsıntı olarak değerlendiriliyor. Uzmanlar, bölgedeki vatandaşların çürük binalardan uzak durmaları gerektiğini vurgularken, daha büyük bir deprem tehlikesinin bulunmadığını belirtiyor. Sakçagöz, Yesemek ve Hacıpaşa faylarında yapılacak yeni incelemeler, bölgenin deprem riski hakkında daha detaylı bilgi sunacak.