Gündem

Nazım Hikmet’in ‘Kuvayi Milliye’ eseri yasaklandı mı?

Son günlerde sosyal medyada ve bazı internet sitelerinde yer alan Nazım Hikmet Ran'ın 'Kuvayi Milliye' eserinin yasaklandığı iddiaları gündeme bomba gibi düştü. İletişim Başkanlığına bağlı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM), konuyla ilgili açıklama yaptı. İşte detaylar.

Abone Ol

Son günlerde sosyal medya ve bazı internet sitelerinde, Nazım Hikmet Ran’ın ünlü eseri "Kuvayi Milliye"nin Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı halk kütüphanelerinde yasaklandığına dair iddialar gündeme gelmişti. Bu iddialar üzerine İletişim Başkanlığı’na bağlı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM) açıklama yaptı ve söz konusu haberin doğru olmadığını duyurdu.

Gerçekten Yasaklanan Eser Hangisi?

DMM’nin açıklamasına göre, Nazım Hikmet Ran’ın "Kuvayi Milliye" adlı şiirini, bir karikatüristin çizgi roman versiyonuna dayalı bir eser yasaklanmıştı. Ancak bu yasağın, eserin orijinal metnine değil, çizgi romanın içeriğindeki cinsel tasvirlere dayandığı belirtildi. Söz konusu çizgi romanın, özellikle çocuklar için uygun olmayan unsurlar içerdiği için, halk kütüphanelerinin genel erişim alanlarından çıkarıldığı açıklandı.

Çizgi Roman Versiyonunda Neler Var?

Nazım Hikmet’in "Kuvayi Milliye Destanı" şiirinin çizgi roman versiyonunda, şiirin metnine sadık kalınarak görsellerle anlatılmak istenen hikayeye ek olarak, bazı cinsel içerikli çizimler yer almakta. Bu çizimlerin, her yaş grubundaki kullanıcılar için uygun olmadığı düşünüldüğünden, yalnızca erişim sınırlı kütüphane alanlarında yer almasına karar verilmiştir. Çocukların bu esere erişimi engellenmiş olsa da, yetişkinler için kütüphanelerde hâlâ erişilebilir durumda olduğu ifade edilmiştir.

Nazım Hikmet’in Eserleri Erişime Açık

DMM açıklamasında, "Kuvayi Milliye" veya "Kuvayi Milliye Destanı" başlıklı Nazım Hikmet eserlerinin, orijinal halleri ve çeşitli baskılarıyla halk kütüphanelerinde erişime açık olduğuna da dikkat çekilmiştir. Bu tür eserler, kütüphanelerin genel erişim alanlarında herkes tarafından ödünç alınabilir. Ayrıca, Nazım Hikmet’in farklı eserlerinin binlerce nüshasının kütüphanelerde yer aldığı ve halkın erişimine sunulduğu belirtilmiştir.

{ "vars": { "account": "G-X40ZMGN15F" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }