Yaşam uzunluğu insanların hep merak ettiği bir konu olmuştur. Ne kadar yaşayabileceğimiz hakkında bir fikir sahibi olmak bize hayatımızı planlama ve değerlendirme konusunda yardımcı olabiliyor. Bu nedenle ne kadar uzun yaşarım sorusuna cevap aramak için insanlar tarafından birçok araştırma yapılıyor. Çünkü bu merak insan doğasında yer alan bir düşüncedir ve hayatımızın sonuna doğru sık sık karşımıza çıkar.

Kaç yaşında olursak olalım hepimizin aklında en fazla ne kadar yaşarım sorusu yer alıyor. Bunun net bir yanıtı olmasa da yaşam süresi, birçok faktöre bağlı olarak değişiyor. Bu faktörlerin bazıları bize bağlı olsa da aslında birçoğu bizim kontrolümüzde değil.

Yaşam Süresini Etkileyen Faktörler

Yaşam süresi birçok faktöre bağlı olarak değişiyor. Genetik faktörler, yaşam tarzı, beslenme alışkanlıkları ve çevresel faktörler gibi birçok etken yaşam süresini uzatabiliyor ya da kısaltabiliyor. Ve bu alanda yapılan bilimsel araştırmalara bakıldığında genetik faktörlerin insan ömrü üzerinde en büyük etkiye sahip olduğu görülüyor. Bununla birlikte sigara içmek, düzensiz beslenmek, aşırı alkol tüketmek, stresli bir yaşam sürmek gibi faktörler, yaşam süresini kısaltabiliyor.

Uzun Yaşama Konusunda Dünya Ortalaması

Dünya genelinde insanların ortalama ömrü giderek artıyor. 1960'larda dünyada insan ömrü ortalama 52 yıldı. Günümüzde ise bu rakam ortalama 72 yıla yükselmiş. Ancak bu rakam gelişmiş ülkelerde daha yüksekken gelişmekte olan ülkelerde daha düşük seyrediyor.

Türkiye'de Yaşam Süresi

Türkiye'de yaşam süresi her yıl giderek artış gösteriyor. 1960'larda Türkiye'de insanların ortalama ömrü 50 yıl civarındayken bugün bu rakam ortalama 75 yaşına yükseliyor. Ve elbette bu rakam Türkiye'nin farklı bölgeleri ve sosyo-ekonomik durumu gibi faktörlere göre değişiklik gösteriyor.

Başkan Ünal Ateş: "Kahramanmaraş’ta Sağlık Sistemi Çöktü, Vatandaş Özel Hastanelere Mahkûm!" Başkan Ünal Ateş: "Kahramanmaraş’ta Sağlık Sistemi Çöktü, Vatandaş Özel Hastanelere Mahkûm!"

Her ülkede olduğu gibi ülkemizde de ortalama yaşam süresi kişinin yaş, cinsiyet, yaşam tarzı ve diğer faktörlere bağlı olarak değişiyor. Genel olarak sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek, sağlıklı bir diyet tüketmek, düzenli egzersiz yapmak, tütün ürünleri kullanmamak ve alkol tüketimini sınırlamak daha uzun ve sağlıklı bir yaşam için önemli faktörler arasında yer alıyor.

Tüm bu bilgiler ışığında ne kadar uzun yaşayabiliriz diye soranlar için önemli faktörleri sırayla ele alalım.  İşte detaylar;

Genetik Faktörler

Birçok çalışma insan yaşam süresinin% 20-30'unun genetik faktörlere bağlı olduğunu gösteriyor. Yani ailenizde uzun yaşayan insanlar varsa sizin de uzun yaşama şansınız daha yüksek olabiliyor. Ancak genetik faktörler yaşam süresinin tek belirleyicisi değildir.

Yaşam Tarzı

Yaşam tarzı sağlık ve yaşam süresi açısından büyük bir etkiye sahip. Sigara içmek, düzensiz beslenmek, hareketsiz yaşamak, stresli bir hayat sürmek ve aşırı alkol tüketmek gibi zararlı alışkanlıklar yaşam süresini kısaltabiliyor. Bununla birlikte sağlıklı bir yaşam tarzı benimseyenlerin yaşam süresi daha uzun olabiliyor.

Beslenme

Beslenme sağlıklı bir yaşamın temel taşlarından biridir. Doğru beslenme bağışıklık sisteminizi güçlendiriyor, kalp hastalığı ve kanser gibi hastalıkların riskini azaltıyor ve yaşam sürenizi uzatabiliyor. İdeal beslenme yeterli miktarda meyve, sebze, tam tahıllar, protein ve sağlıklı yağları içermelidir.

Çevresel Faktörler

Çevresel faktörler de sağlık ve yaşam süresi açısından büyük bir etkiye sahiptir. Hava kirliliği, toksik kimyasallar, ultraviyole ışınları ve su kirliliği gibi faktörler sağlığınıza zarar verebilir ve yaşam sürenizi kısaltabiliyor.

Sağlık

Sağlık, yaşam süresi açısından en önemli faktörlerden biridir. Erken teşhis ve tedavi, sağlığınızı korumanın en iyi yollarından biridir. Sağlık sorunları yaşayan insanlar, sağlıklı olanlara göre daha kısa yaşama eğilimindedir.