Ve işte yıllardır belki de beklediğiniz haftadasınız değerli ebeveynler. Hayattaki en kıymetli parçanız çocuğunuz için yeni bir süreç başlıyor. Ve aynı zamanda sizler için de. Çocuğunuzla beraber birçok duyguya ortak olacaksınız okula başlama sürecinde. Çocuğunuzun okul hayatına ilk adım attığı şu günlerde biliyorum ki o tatlı heyecanınızın yanında bazı endişeleriniz var. Kafanızdaki sorulara bir nebze cevap verebilecek bir yazı hazırladım sizler için. Okula başlama süreci her çocuk için çok önemli bir dönüm noktasıdır. Bu sürecin daha kolay ve sancısız geçmesi hem okul içinde hem de okul dışındaki hayat için çok önemlidir. Okula başlama sürecinde kaygı hissetmek hem ebeveyn hem çocuk açısından normaldir. Bazen aileler çocuklarından ayrıldıkları için suçluluk ve kaygı yaşarlar ki bu da çocuğun kaygısını arttıran bir durumdur. Okula uyum sürecindeki tepkiler çocuktan çocuğa değişiklik gösterir. İliyoruz ki her çocuk ayrı bir dünyaya sahiptir ve çocuğun dünyası üzerinde en başta anne babanın duygu durumu etkilidir. Ebeveyn ne kadar dingilse çocukta buna bağlı olarak daha güvende hissedecektir.
Çocuk da olsa, yetişkin de olsa insan hep bilmediği şeye karşı korku ve kaygı yaşamaktadır. Bu yüzden ilk aşamada kesinlikle okul hakkında kısa ve anlaşılır cümleler kurarak bilgi vermeye çalışmalısın değerli ebeveyn. Okulun saatleri, ders süreleri, kurallar, öğretmenleri, arkadaşları vs.. Hatta bu konuşmayı ara ara tekrarlamanız daha verimli olacaktır. Çünkü bu tip açıklamalar çocuğun zihnindeki kargaşaya son verecektir ve daha dingin hissetmesini sağlayacaktır.
Eve döndüğünde okulda nasıl vakit geçirdiğini sorarak çocuğunuzun duygularını paylaşabilirsiniz. Çocuk okulu tamamen reddediyorsa ne yapacağız peki? Büyükanne, büyük baba gibi bir aile büyüğünün çocuktan yana olması çocukta bir güç hissettirecektir. Ve bu noktada herkesin tutarlı ve aynı fikirde olması çok önemlidir, aile içerisindeki tutarsız davranışlar çocuğun zaman içerisinde otoriteye karşı duyarsız aşmasına sebep olabilmektedir.
Çocuğun okula uyumunda diğer önemli etkinse evde de sınırların ve kuralların sağlıklı bir biçimde konulmasıdır. Evde kurallar yoksa çocuğun okula uyum sürecinin de daha zor geçtiği, göz ardı edemeyeceğimiz bir gerçektir. Ayrılırken ise aniden gözden kaybolmak veya aceleci bir şekilde kaçmak yerine göz hizasına eğilerek, onu saat kaçta alacağınızı belirtip, sarılarak vedalaşmanız daha doğru olacaktır şüphesiz. Ilk haftalarda asilik hırçınlık, aşırı duygusallık gibi durumlar yaşanabilir. Uyum sürecinin kolaylaşması adına sevdiği bir oyuncağını yanında götürmesine izin verebilirsiniz. Ve son olarak okula giden çocuklar konulu hikayeler okuyabilirsiniz. Değerli ebeveyn tatlı heyecanının yanı sıra kaygı ve korkularını bastırmadan sağlıklı bir şekilde yönetebildiğin güzel geçen bir uyum süreci dileklerimle
SEDA ASLAN DANIŞMANLIK
Psikolojik Danışman