Yurt Dışından Telefon Getirenlere Kötü Haber: IMEI Kayıt Ücretine Büyük Zam! Yurt Dışından Telefon Getirenlere Kötü Haber: IMEI Kayıt Ücretine Büyük Zam!

Türkiye'de İnternet Altyapısı Yetersiz: Operatörler Fahiş Zamlarla Gündemde

Son dönemde fahiş zamlarıyla dikkat çeken operatörler, yavaş internet hizmeti nedeniyle de büyük eleştiri topluyor. Türkiye’de internet hızının dünya ortalamasının altında kalmasının temel nedeni olarak yetersiz altyapı yatırımları gösteriliyor. Zam ve gelir rekorları kıran operatörler, altyapı yatırımlarında aynı hızda ilerlemiyor.

Düşük Yatırım, Yavaş İnternet Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) verilerine göre, dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmeyi hedefleyen Türkiye, telekom yatırımlarında ilk 20'ye dahi giremiyor. Türkiye'nin yıllık 2.46 milyar dolarlık telekom yatırımı, Fransa’nın 15.4 milyar dolar, Almanya’nın ise 14.1 milyar dolarlık yatırımlarının oldukça gerisinde kalıyor. Kişi başına yapılan telekom yatırımlarında Yunanistan Türkiye'yi 3’e, Bulgaristan ise 2’ye katladı.

Genişbant Hızında Gerideyiz Türkiye'de internet hızının dünya ortalamasının altında kaldığı, Speedtest.net verileriyle de açıkça görülüyor. Mobil internet hızında Türkiye, 111 ülke arasında 58. sırada yer alırken, sabit genişbant internet hızında ise 161 ülke arasında 106. sırada bulunuyor. Türkiye’nin genişbant hızı 42.90 mbps ile 94 mbps'lik küresel ortalamanın yarısına dahi ulaşamıyor.

Fiber İnternette Asya ve Avrupa’nın Gerisindeyiz Fiber internet altyapısında Türkiye, Avrupa ve Asya ülkelerine kıyasla oldukça geride. Güney Kore ile aynı yoğunluğa ulaşmak için fiber altyapının 4 katına, Çin'i yakalamak için ise 7 katına çıkarılması gerekiyor. AB ve OECD ülkelerinde kişi başına düşen fiber altyapı uzunluğu 1.100 km iken Türkiye'de bu rakam sadece 60 km.

Yılda 19 Milyar Dolarlık Kayıp Vodafone Türkiye CEO’su Engin Aksoy, Türkiye’nin dijitalleşmede Güney Kore seviyesine ulaşması için fiber altyapının 2 milyon kilometreye çıkarılması gerektiğini belirtti. Aksoy, bu yatırımların yapılmaması durumunda Türkiye'nin her yıl 19 milyar dolarlık ekonomik kayba uğrayacağını söyledi.

Türkiye İlk 20'de Bile Değil ITU verilerine göre, yıllık 88 milyar dolarlık telekom yatırımı ile ABD zirvede yer alıyor. Çin 62.2 milyar dolar, Japonya ise 31.8 milyar dolarlık yatırımla ABD’yi takip ediyor. Türkiye ise yıllık 2.46 milyar dolarlık yatırımla dünyada 22. sırada bulunuyor.

Yunanistan ve Bulgaristan’dan Geri Kaldık Toplam yatırımda Yunanistan ve Bulgaristan’ı geride bıraksak da kişi başı yatırımda bu ülkelerin gerisindeyiz. Yunanistan'da kişi başına yapılan yıllık telekom yatırımı 93.6 dolar, Bulgaristan’da ise 54 dolar iken Türkiye’de bu rakam 28.4 dolar olarak kaydedildi.

Sonuç: Altyapı Yatırımları Yetersiz Türkiye’de internet altyapısının mevcut durumu, hedeflere ulaşılması için yeterli değil. Telekom operatörlerinin zam rekorları kırmasına rağmen altyapı yatırımlarında yavaş ilerlemesi, hem vatandaşların memnuniyetsizliğine hem de Türkiye’nin dijital dönüşüm hedeflerinden uzaklaşmasına neden oluyor.