OSMANCIK’LI MEŞHUR RESSAM EROL ÇATAL

Abone Ol

Tarihi Koyunbaba köprüsü, Sadrazam Koca Mehmet Paşa, Baltacı Mehmet Paşa, eski Hava Kuvvetleri Komutanımız Ahmet Çörekçi Paşa ve meşhur Osmancık pirinciyle bütün dünyaca tanınan güzel ilçemiz Osmancık yetiştirdiği meşhur sanatçılarla da anılmaktadır.

Bugün sizlere yıllardır resimlerini büyük bir hayranlıkla izlediğim dünya çapında bir ressamımız olan Erol Çatal ağabeyi tanıtacağım.

Çatal sülalesi Osmancık’ta yetiştirdiği aydın ve güzel insanlarla anılır ve çok sevilir.

Bu sülaleden ressamlar, sanatçılar, mimarlar, doktorlar, kaptanlar, Danıştay üyeleri, Akademisyenler, Arkeologlar, öğretmenler, eczacılar ve mühendisler yetişmiştir.

Şimdi sözü ressam Erol Çatal ağabeye bırakıyorum.

1935 yılında Osmancık’ta doğdum. O yıllarda Osmancık’ta ortaokul olmadığı için, Samsun Erkek Lisesi Ortaokulu’na gönderildim. Daha sonra Çorum Lisesi’ne geldim.

Resim öğretmenimiz Reşat Eroğlu idi. Hiç unutamadığım anılar arasında, sınıfta hamal, satıcı gibi insanları getirip resimlerini yaptırması idi.

İlk gün ki resim dersinde kurşun kalemi jiletle tozlaştırıp açık-koyu gölgeleri yapıyordum. Reşat hocam, tarama ile açık ve koyu değerlerin nasıl verileceğini öğreterek bana resim sevincini aşıladı. Lise bittikten sonra Mimar Sinan Akademisi’nde imtihana girdim. Niyetim Mimar olmak ve resme de uzak kalmamaktı. Sınavda, “bir salonun perspektif kurallarına uyularak desenini çiziniz” sorusunu plan yapmak olacağı düşüncesi ile, plan krokisi yaptım ve sınavı kazanamadım. Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Jeoloji Bölümü’ne girdim.

Mezun olduktan sonra, jeolog olarak MTA Enstitüsü’nde çalışmaya başladım.

Arazi çalışmalarında tabiatla baş başa olmak, doğayı daha yakından tanımama katkı sağladı. Sonraki yıllarda, resim özlemimi tahtadan rölyefler yaparak tatmin etmeye başladım. Benim bu yönümü gören kızım Dilek, “-Senin resmin de iyi olmalı, neden yapmıyorsun?” diyerek, tekrar resme yönelmeme sebep oldu.

Hatta yurt dışından getirdiği bir yağlı boya takımını hâlâ anı olarak saklıyorum.

Daha sonraki yıllarda ressam Haluk Evitan ile tanıştım. Boya karakterlerini, gri değerlerini, geometrik yorumlamayı ve renk figür oranlarını öğrendim.

İlk sergimi Ankara’nın o zamanki gözde galerilerinden Başak Sigorta Galerisi’nde 1993 yılında açtım. Washington’da yaşayan kızım Dilek 17.7.1999 yılında, IMF Dünya Bankası’nın o sıralar açılışı yapılacak olan ortak sergi salonunun açılış sergisine benim adıma giderken götürdüğü iki küçük deniz ve yelkenli geometrik soyutlaması ile müracaat ediyor, ön elemeyi geçiyor ve resimler sergileniyor.

Resimlerim, o devasa salonun iki küçük ama çok beğenilen resmi olarak övgü alıyor.

Washington’daki kişisel sergisinin ardından Washington Post gazetesi aşağıda özeti verilen yazıyı yayınlamıştır. “...Türk ressamı M. Erol Çatal’ın yağlıboya tablolarında deniz, gök ve kuşlar doğal formları ihtiva ettiği halde, ele alınış biçimleri ile hayal âlemini hatırlatan abstrakt ve fantazi dünyasından... realite ve soyutun bir arada takdim edildiği sergi sınırsız yorumlarıyla zevk veriyor.” Washington Post, The Georgetowner by Mark Longaker, April 13, 2000 Turkish Delights.
Bu iki resimden etkilenen Parish Sanat Galerisi’nden kişisel sergi teklifi aldım. Bu sergi ile ilgili Washington Post Gazetesi’nin 13 Nisan 2000 tarihli sanat haberinde bir yazı çıktı. Ayrıca 2007 yılında yine Parish Galerisi’ne bağlı olarak büyük boy iki deniz ve yelkenliler suluboya soyutlaması 27 Mart 2007’de Washington Convention Centel Hall’da sergilenerek satıldı.

Ressam Haluk Evitan, Erol Çatal’ın resimleri hakkında şu yorumu yapıyor;

“Geometrik yorumu ile yarattığı soyut etkiyi yakın formların akademik tadı ile ustaca birleştiren sanatçı bize renkli ve içten dünyasının kapılarını aralıyor.”

Sonraki yıllarda 28 kişisel sergi açarak sanat dünyasında küçük bir nokta olabildimse ne mutlu bana. Birleşmiş Ressamlar ve Heykeltıraşlar Derneği üyesiyim.

Bugünlere gelmemde bana çok büyük bir destek veren emekli Danıştay üyesi sevgili eşim Nurşen Çatal’a, sevgili kızlarım dilek ve Berna’ya ve eşlerine çok teşekkür ederim.

Ben de yaptığı güzel resimlerle estetik duygularımıza hitap ederek ruhsal dünyamızı zenginleştiren Erol Çatal ağabeye teşekkür eder, ailesi ve çocuklarıyla beraber sağlıklı

ve mutlu nice yıllar dilerim.

Erol Çatal ağabeye ve sanatına aşağıdaki dörtlüğümle teşekkür ediyorum.

Erol Çatal Osmancık’lı meşhur bir ressamdır,

Estetik duygularla donanmış güzel bir insandır,

Sularla kuşlar renklenir dile gelir tablolarında,

Jeologdur, tabiatı resmeden yaşatan bir zamandır…

8 Ekim 2021 / Mehmet Özata

{ "vars": { "account": "UA-115444419-2" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }