Lübnan’da Hizbullah üyelerine yönelik düzenlenen saldırının ardından gündem olan çağrı cihazları, Türkiye’de uzun süredir özellikle hastanelerde meydana gelebilecek olumsuz durumların önüne geçilmesi için sağlık personelleri tarafından kullanılıyor.
Geçtiğimiz günlerde Lübnan’da Hizbullah üyeleri tarafından kullanılan çağrı cihazlarının patlatılmasının ardından bu tür teknolojik aletlerin güvenilirliği tartışmalara neden oldu. Türkiye’de de birçok alanda kullanılan bu cihazlar, özellikle sağlık sektöründe aktif olarak kullanılıyor. Cep telefonlarının kullanımı sırasında kapsama alanı dışında kalması gibi olumsuz durumları ortadan kaldırmak için kullanılan bu cihazlar, sağlıkta şiddet, acil müdahale, çocuk veya bebek kaçırma ya da yangın gibi özel senaryolarda alarm veriyor. Özel Ankara Ortadoğu Hastanesinde Acil Servis Sorumlu Hemşiresi olan Halil Pak, çağrı cihazlarının hastanelerde neden ve ne için kullanıldığını anlattı.
Pak, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, çağrı cihazlarının temel anlamda iletişim aracı olarak kullanıldığını belirterek, “Hastanemizde bazı özel durumlarda ilgili kişilere hızlıca ve onların görevlerini gerektiği şekilde yapması için kullanılan bir uyarı sistemidir. Hastanemizde daha önceden çalışılmış dört tane senaryomuz var. Bu senaryolarımız sağlık çalışanına şiddet, hayati öneme haiz hastaya müdahale, hastane içerisinden bebek veya çocuk kaçırma ve yangın olarak ön plana çıkıyor. Bu gibi bu dört özel senaryo için hastanemizin daha önceden belirlediği bazı senaryolarımız var ve bu senaryolarda görevlendirilen personeller var” diye konuştu.
Çağrı cihazlarına hastane dahili telefonları tarafından kullanılan özel numaralarla santral sistemi üzerinden otomatik olarak alarm gönderildiğini ve bu alarmların hangi alana ait olduğuna dair bilgilendirme mesajı atıldığını dile getiren Pak, “Daha önceden görevlendirilmiş ve görevlerini bilen personeller hızlıca o bölgeye intikal ediyorlar ve yanlarında gerekirse gerekli ekipmanlarını da yanlarına alarak bölgeye intikal ediyorlar” ifadelerine yer verdi.
Pak, cep telefonlarının kullanımı sırasında kapsama alanı dışında kalması gibi olumsuz durumların aşılması için kullanılan çağrı cihazları sayesinde kodun direkt ilgili personele gönderildiğini ve bu sayede hastane içerisinde yaşanabilecek herhangi bir panik ve kaos ortamının önüne geçildiğini kaydetti.
Hastane bünyesine katılan personelin ilk olarak çağrı cihazına dair temel intibak eğitimi aldığını kaydeden Pak, önceden hazırlanmış olan senaryolarla personelin tecrübeli hale geldiğini sözlerine ekledi.
Lübnan’da çağrı cihazları üzerinden düzenlenen silahlı saldırının ardından çağrı cihazları kullanımında herhangi bir korku yaşamadıklarına dikkati çeken Pak, “Bizim öyle bir korkumuz olmadı. Biz normal görevimizi yapıyoruz. Bu çağrı cihazını bizim nöbetçi kadrolarımız birbirine teslim eder, alır çünkü çok önemli bizim için bu çağrı cihazı. Bizim en önemli görevlerimizden birisi anıda müdahale etmek adına bizim öyle bir korkumuz olmadı. Biz vazifemize aynen devam ediyoruz. Bizim öyle bir korkumuz yok” şeklinde konuştu.