Detoks ya da popüler diyetlerin herkese uygun olmadığının ve faydadan çok zarar sağlayabileceğinin altını çizen diyetisyenler, sıklıkla tercih edilen diyetler hakkında önemli bilgiler verdi.

Yaz mevsimine adım atılan bu dönem ile başlayan fit olma telaşı, kısa sürede hızlı kilo kaybı isteği ve gerçekçi olmayan vücut ağırlığı beklentisi kişileri şok diyetlere yönlendiriyor.

Oysaki diyet programlarının bireyin sağlık durumu, beslenme alışkanlıkları, sosyo ekonomik düzeyi, fiziksel aktivitesi gibi pek çok faktör göz önünde bulundurularak oluşturulması gerekiyor.

Uygulanan diyette herhangi bir besin öğesinin yokluğunun veya vücut gereksinimlerinin çok altında bulunmasının, diğer besinlerin biyoyararlılığını ya da metabolizmasını olumsuz etkileyebileceğini belirten Dyt. Esra Örün İncekara, sıklıkla başvurulan diyetleri anlattı.

ATKİNS DİYETİ VE KALP SAĞLIĞI

Bir başka trend olan glutensiz beslenme hakkında da konuşan İncekara, glutenin buğday, arpa ve çavdar gibi bazı tahıllarda doğal olarak bulunan bir protein olduğunu hatırlattı. Eğer çölyak hastalığı gibi bir gluten hassasiyetiniz yoksa, tamamen glutensiz beslenmenin yanlış olabileceğini vurguladı.

GLUTENSİZ DİYET: SAĞLIKLI MI?

İncekara, "Doğru bir karbonhidrat kaynağı vücut için enerji sağlar ve lif posa ihtiyacını giderir. Ayrıca B grubu vitaminleri tahıllarda daha yüksektir" dedi.

Veteriner adayları VR gözlükler sayesinde hayvanlarda otopsi yapmayı öğreniyor Veteriner adayları VR gözlükler sayesinde hayvanlarda otopsi yapmayı öğreniyor

Son zamanlarda moda olan beslenme modellerinden bir olan glutensiz beslenme hakkında söz eden Dyt. Esra Örün İncekara “Gluten bilindiği gibi buğday, arpa ve çavdar gibi bazı tahıllarda doğal olarak bulunan bir proteindir. Çölyak hastalığı dışında glutene karşı herhangi bir hassasiyetiniz yok ise tamamen glutensiz beslenmek yanlıştır. Çünkü, doğru bir karbonhidrat kaynağı vücut için enerji sağlar ve lif posa ihtiyacını giderir. Ayrıca B grubu vitaminleri tahıllarda daha yüksektir” dedi.

Haber Merkezi