Yeni Ankara Adalet Sarayı'nın temeli atıldı Yeni Ankara Adalet Sarayı'nın temeli atıldı

Marmara Bölgesi’ni bekleyen büyük tehlikeye dikkat çeken Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, iki büyük deprem konusunda uyarılarda bulundu. İstanbul’un Avrupa Yakası’ndaki riskin %65 olduğunu belirten Ercan, Küçükçekmece ve çevresindeki yoğun yapılaşmanın büyük bir tehlike oluşturduğunu ifade etti. Depremlerin 3 yıl sürecek sarsıntılarla etkisini sürdüreceğini vurgulayan Ercan, İstanbul’un en güvenli bölgelerini de açıkladı.

Prof. Dr. Ahmet Ercan’dan Şok Uyarılar: Marmara Bölgesi'nde İki Büyük Deprem Bekleniyor!

Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Marmara Bölgesi'nde iki büyük depremin kapıda olduğunu belirtti. İstanbul ve Tekirdağ için uyarılarda bulunan Ercan, sarsıntıların 3 yıl süreceğini öngörüyor. İstanbul'un Avrupa Yakası'ndaki risk oranını yüzde 65 olarak açıklayan Ercan, Anadolu Yakası'nın da tehlike altında olduğunu belirtti.

İstanbul'un Riskli Bölgeleri

Prof. Dr. Ercan, İstanbul’un Avrupa Yakası’ndaki risk oranının yüzde 65 olduğunu açıkladı. Özellikle Küçükçekmece ve çevresindeki yoğun yapılaşma, büyük bir tehlike arz ediyor. Riskli bölgeler arasında Suriçi, Fatih, Zeytinburnu, Bakırköy, Bağcılar, Güneşli ve İkitelli gibi alanlar öne çıkıyor.

Anadolu Yakası'nda ise Fenerbahçe'nin Kurbağalıdere kesimleri, Maltepe, Kartal sahil bölgeleri, Tuzla ve Adalar'ın bazı kesimleri risk altındadır.

Tekirdağ ve Marmara Ereğlisi'nde Deprem Riskleri

Ercan, Marmara Ereğlisi önünde 7-7.2 büyüklüğünde bir depremin beklendiğini ve Tekirdağ'da yazlık bölgelerde ciddi risk görülmediğini ifade etti. Ancak genel bölgede büyük bir yıkım yaşanabileceği konusunda uyarıda bulundu.

İstanbul'un Güvenli Bölgeleri

İstanbul’un en güvenli bölgeleri şehir kuzeyinde yer alıyor. Ercan, havalimanının bu bölgede yapılmasının yerleşimi kuzeye kaydırdığını belirtti. Ancak İstanbul'un mevcut yapılaşma yükünü kaldıramayacağı ve kentsel dönüşümden ziyade yapısal dönüşümün şart olduğu vurgusunu yaptı.

Depremlerin Süresi ve Etkisi

Ercan, ilk depremin 20-35 saniye, ikinci depremin ise 30-40 saniye süreceğini öngördü. Marmara Bölgesi'ndeki sarsıntıların 2-3 yıl süreceğini belirten Ercan, İstanbul’daki yoğun yapılaşma nedeniyle depremlerin etkisinin büyük olabileceğine dikkat çekti. Ayrıca, ekonomik adaletsizliğin depremlerin etkisini artırdığına dikkat çekti.

Kaynak: Mynet, Ufuk Dağ