Ekonomi

Rönesans Enerji rüzgar yatırımları için Almanya'dan 165 milyon dolarlık finansman sağladı

Abone Ol

ANKARA (AA) - Rönesans Holding ve TotalEnergies ortaklığındaki Rönesans Enerji, Almanya'nın ihracat kredi garantisi desteğiyle 15 yıl vadeli 165 milyon dolarlık finansman sağladı.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, uzun vadeli geri ödeme süresi ve rekabetçi kredi maliyeti ile yatırım için en uygun şartları sunan finansman, benzerlerinin aksine yerel banka garantisi gerektirmemesiyle öne çıkıyor.

Elde edilen finansmanla, Rönesans Enerji, Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı Rüzgar Enerji Santrali - 3 (YEKA RES - 3) projeleri kapsamında ilk operasyonel tesisini devreye almış olacak.

Rönesans Enerji, YEKA-3 projelerini hayata geçirmesiyle, Türkiye genelinde kurulu olan 166 megavat hidroelektrik santral kapasitesine 189 megavatlık yeni rüzgar enerjisi santrali ekleyerek yenilenebilir enerji kapasitesini iki katın üzerine çıkaracak.

Ayrıca, Rönesans Holding'in gerçekleştirdiği ilk "Yeşil Kredi" işlemi olan finansman, aynı zamanda sektördeki ilk YEKA RES - 3 kredilerinden biri olma özelliği taşıyor.

Rönesans Holding, 2023'te TotalEnergies ile yaptığı ortaklık anlaşmasıyla, şirketin yüzde 50 hissesinin TotalEnergies tarafından satın alındığı uluslararası bir işbirliğine daha imza atmıştı.

Ortaklık dönemiyle yüzde 100 yenilenebilir enerji portföyüyle büyümeye devam ederek, Türkiye'nin en büyük üç yeşil enerji şirketinden biri olmayı hedefleyen Rönesans Enerji, sağladığı son finansmanla 2028'e kadar 2 bin megavatlık yeşil enerji yatırım hedefi için büyük bir adım atmış oldu.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Rönesans Holding Başkanı Erman Ilıcak, şirketin 2028'e kadar Türkiye'nin Ulusal Enerji Planı'nda belirtilen yeşil enerji yatırımlarının yaklaşık yüzde 7 ila 10'unu gerçekleştirme hedefinin olduğunu belirterek, "TotalEnergies ile ortaklık anlaşmasının hemen ardından hedefimize ulaşmak için somut adımlar attık. Bu yeni finansman anlaşması, net sıfır emisyon hedefimize ulaşma yolunda önemli bir dönüm noktası olurken, bir yandan da ülkemizin rüzgar enerjisinde hedeflenen yenilenebilir enerji kapasitesine ulaşmasına da aktif olarak katkıda bulunuyor." ifadelerini kullandı.

Ilıcak, bu doğrultuda ilerleyerek ülkenin fosil yakıtlara olan bağımlılığını ve dolayısıyla sera gazı emisyonlarını azaltmak için ECA ve diğer uluslararası ortaklarla çalışmaktan mutluluk duyduklarını sözlerine ekledi.

Rönesans Holding Enerji Grubu Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyesi Emre Hatem de söz konusu finansmanla, şirketin mevcut yatırım portföyündeki 3 rüzgar enerji santralini tamamlayarak kapasitesini bir yıl içinde iki katından fazla olan 355 megavat seviyesine çıkaracağını kaydederek, şöyle devam etti:

"Bu adım, Türkiye'nin en büyük üç yeşil enerji şirketinden biri olma hedefimize bizi daha da yaklaştıracak. Geniş ölçekli Mühendislik-Tedarik-İnşaat (EPC) uzmanlığımız ve son derece rekabetçi oranlarla uluslararası finansman alma becerimiz sayesinde Türkiye'nin yeşil enerji dönüşümüne katkıda bulunmayı istiyoruz. Tamamı yurt dışından olmak üzere 15 yıl vadeli ve piyasadaki en düşük maliyetli kredilerden birini almak hem şirketimiz hem de sektörümüz için oldukça önemli bir kazanım. Bu yatırım ve finansman büyüme hedeflerimize ulaşmamızda çok önemli katkı sağlayacak."

- Sağlanacak finansmanla toplam 27 rüzgar türbini kurulacak

Anlaşma, YEKA şartnamelerinin yerel gereksinimlerini karşılamak için sofistike bir yapı kullanarak Almanya ECA aracılığıyla elde edilen kredi miktarını en üst düzeye çıkarıyor. Bu anlaşmayla finanse edilecek 189 megavatlık yeni kapasite 3 tesise bölünecek.

En büyükleri olan 84 megavat kapasiteli 12 türbinin Malatya'da, 56 megavat kapasiteli 8 türbinin Çorum'da ve 49 megavat kapasiteli 7 türbinin ise Sivas'ta kurulması planlanıyor. Projelerin tamamlanmasıyla Türkiye'de yaklaşık 340 bin hanenin elektrik ihtiyacının karşılanması ve yılda tahmini 345 bin ton karbon emisyonunun önlenmesi hedefleniyor.

Türkiye'de yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını optimize etmek üzere tasarlanan YEKA modeli kapsamında hayata geçirilecek 189 megavatlık 3 rüzgar enerjisi santrali projesi, 20 farklı bölgede toplam 850 megavat kapasite tahsis edilen üçüncü rüzgar enerjisi projesi ihalesi kapsamında Rönesans Enerji'ye verilmişti.

Mevcut YEKA ihaleleri arasında, Rönesans en hızlı finansal kapanışlardan birini gerçekleştirdi ve YEKA RES-3 projesi için verilen ilk finansmanlardan birini aldı.

- Türbinler 2024 sonundan itibaren kademeli olarak faaliyete geçecek

Üç tesisin de 2024 sonundan itibaren kademeli olarak faaliyete geçmesi hedefleniyor. Türkiye'de ticari olarak mevcut en yüksek kapasiteli 7 megavat rüzgar türbinleri kullanılacak ve kuleler, kanatlar ve jeneratörler de dahil olmak üzere ekipmanın büyük bir kısmı Türkiye’den tedarik edilecek.

HSBC Türkiye Kurumsal Bankacılık ve Yatırım Bankacılığı Başkanı ve Genel Müdür Yardımcısı Caner Işlak, şirketin sağlanacak finansman için Koordinasyon ve Yapılandırma Bankası ve Yeşil Kredi Koordinatörü olmaktan mutluluk duyduğunu belirterek, "HSBC olarak müşterilerimizin hedeflerini destekleyen önemli işlemleri hayata geçirmek için onlarla yakın çalışmayı önemsiyoruz." ifadesini kullandı.

ING Yapılandırılmış İhracat Finansmanı Genel Müdürü Bart Ponsioen de finansmanı desteklemekten duydukları mutluluğu ifade ederek, "İhracat finansmanı ve sürdürülebilir finansman konusundaki derin bilgi birikimimiz ve ilişki odaklı yaklaşımımızla, Rönesans Holding ve TotalEnergies'i Türkiye'deki enerji dönüşümünü hızlandırma yolunda desteklemekten mutluluk duyuyoruz. Bu süreçte yer alan tüm tarafları tebrik ederiz." değerlendirmesinde bulundu.

{ "vars": { "account": "UA-115444419-2" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }