Kerbela’da şehit edilen İmam Hüseyin ve yoldaşları aşkına kaynatılan aşure, canların gönül birlikteliği sağlamasına vesile oldu.
Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı bahçesinde gerçekleştirilen Aşure Gününe katılım yoğun olurken, birlik ve beraberlik mesajları verildi.
Etkinliğe; CHP Çorum Milletvekili Mehmet Tahtasız, Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, Emniyet Müdürü Arif Pehlivan, Emniyet Müdür Yardımcıları, Belediye Başkan Yardımcısı Ünsal Yeter, CHP İl ve Merkez İlçe Yönetim Kurulu Üyeleri, CHP İl Genel Meclis Üyeleri, CHP Belediye Meclis Üyeleri, CHP Gençlik ve Kadın Kolları Üyeleri, Emek Partisi İl Başkanı Muharrem Özünel, Bahçelievler Mahallesi Muhtarı Aziz Önal, Eğitim-Sen Yönetim Kurulu Üyeleri, CHP’den 31 Mert yerel seçimlerinde Çorum Belediye Başkan Adayı olan Hasan Levent Çöphüseyinoğlu, bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.
Zakir İsmail Güçlü’nün deyiş, duaz-ı imam ve gülbengleri ile anlam kazanan buluşmada semahlar dönüldü, aşure duası yapıldı.
Kerbela Şehitleri için yapılan saygı duruşunun ardından Çorum Alevi Kültür Merkezi Derneği Başkanı Yıldız Şahin, günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı.
Programda ayrıca, Emine Özten yönetimindeki Kadeş Halkoyunları Gençlik ve Spor Kulübü Derneği ve Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı semah ekibinin programı yer aldı. Nesimi Bilgin ve Fırat Çelik’in bağlaması eşliğinde yapılan semah gösterisi katılımcıları mest etti.
Dede Şahin Polat ise Alevi yolunun sembolü olan delil uyardı.
Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Şube Başkanı Dede Nurettin Aksoy’un aşure duasının ardından tüm katılımcılara aşure ikramında bulunuldu.
Çorum Alevi Kültür Merkezi Derneği Başkanı Yıldız Şahin, etkinlikte yaptığı konuşmada; “Kerbela şehitlik makamıdır. Kerbala zulmün adıdır, mazlumların çilesidir, gözyaşıdır. Kerbela bir direncin adıdır, zalime baş eğmemektir. Kerbela Muharrem ayıdır, yası matemdir, aşuredir. Kerbela, zalimin zulmünü, acıyı birliğe beraberliğe, yola erkana, barışa, sevgiye dönüştürmektir. Kerbela nefis ile hesaplaşma, arınmak, temiz, pak olmaktır” dedi.
“Biz Aleviler için nerede bir zulüm, ölüm, açlık, susuzluk varsa, katliam varsa orasıdır Kerbela. Mazlum anaların, babaların, kardeşlerin yüreğidir Kerbela” şeklinde konuşan Yıldız Şahin, Şah Hüseyin’in, Kerbela’da mazlumuyetin, ezilenin, direnişin ve onurun sembolü olduğunu vurguladı.
Şahin, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Dünyanın neresinde olursa olsun gam, hüzün, felaket ve facia varsa, orası Kerbela’dır. Irak’tır, Afrika’dır, Filistin’dir, Maraş’tır, Sivas’tır, Çorum’dur, Soma’dır, yanan ormanlarımızdır.
Kerbela için zalime lanet okumak, gözyaşı dökmek, aç susuz kalmak yetmez. En önemli unsur mazlum ve doğrudan yana tavır almalıyız. Kerbela İmam Hüseyin’in Sahabeleri’nin Sahrası’dır. Özgürlük Hz. Hüseyin’in dehasıdır. İşte bundandır ki Hz. Hüseyin’in hali halimiz, yolu yolumuzdur. Muharrem Ayı yasımızdır, matemimizdir.”