Samsun'da teknoloji ve bilim alanında bir dönüm noktası olan DENEYAP Türkiye Uygulama Sınavı, 832 öğrencinin katılımıyla gerçekleşti. Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin yatırımlarıyla kurulan bilim merkezleri ve keşif kampüsleri, gençleri bu alanda geliştirmeyi amaçlıyor.
Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin yatırımıyla şehre kazandırılan keşif kampüsleri, bilim merkezleri ve DENEYAP atölyeleri geleceğin bilim insanlarını yetiştirecek öğrencileri bekliyor. Bu kapsamda Samsun’da geleceğin teknoloji yıldızı olmayı hedefleyen 832 öğrenci ’DENEYAP Türkiye Uygulama Sınavı’nda başarılarını gösterme fırsatı buldu.
Geleceğin teknoloji yıldızı olma hedefiyle çalışan öğrenciler, DENEYAP Uygulama Sınavı’nda ter döktü. 81 ilde eş zamanlı gerçekleşen uygulama sınavına Samsun’da 832 öğrenci katıldı. Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, “Samsun’umuzdaki evlatlarımızın, teknolojiyi sadece tüketen değil aynı zamanda üreten bireyler olarak yetişmelerini sağlamak amacıyla yanlarında olmaya devam edeceğiz” dedi.
TEKNOFEST Karadeniz etkinliğinden sonra teknolojiye ilgi duyan birçok öğrenci, Samsun’daki keşif kampüsleri, bilim merkezleri ve DENEYAP atölyelerinde uygulamalı teknoloji eğitimlerine katılmak için hazırlanıyor. Bu atölyeler Milli Teknoloji Hamlesinin önemli bir parçası olarak konumlanıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, TÜBİTAK ile Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) iş birliğiyle gerçekleştirilen DENEYAP Teknoloji Atölyeleri için yapılan öğrenci seçme sınavının ilk aşaması olan e-sınav 5 Nisan 2024’te, toplam 3 bin 609 öğrencinin katılımıyla Bilim Samsun, Keşif Kampüsü, Canik Özdemir Bayraktar Keşif Kampüsü ve İlkadım Gençlik Merkezi DENEYAP atölyesinde gerçekleştirildi. E-sınavda başarılı olan ve yüksek puan alan öğrenciler, jüri üyelerinin de bulunduğu uygulama sınavına katılmaya hak kazandılar.
Toplam 832 öğrenci katıldı
Uygulamalı sınav, katılımcılarına teknoloji alanındaki yeteneklerini ortaya koyma ve geliştirme şansı sundu. 2 oturum halinde gerçekleştirilen sınava ortaokul ve lise seviyesinde toplam 832 öğrenci katıldı. Sınavda başarılı olanlar, DENEYAP atölyelerine kabul edilerek 36 ay süreyle devam edecek olan 11 farklı tema altında ücretsiz uygulamalı teknoloji eğitimi alma fırsatı elde edecekler. Program kapsamında robotik, kodlama, yapay zeka gibi alanlarda derinlemesine bilgi ve deneyim kazanacak olan gençler, mezuniyet sonrasında aldıkları diplomalarıyla çeşitli burs programlarından yararlanabilecek ve atölyelerde eğitmenlik yapabilecekler. Ayrıca, projelerini geliştirmek isteyen öğrencilere eğitmen mentor desteği de sağlanacak.
Evlatlarımızın her zaman yanındayız
Geleceğin bilim insanlarını Samsun’da yetiştirme gayesiyle hareket ettiklerini belirten Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, “Kentimizin dört bir yanında var olan bilim merkezleri ve keşif kampüsleri ile gençlerimizin bilimsel keşifler yapmalarına ve teknolojiyle tanışmalarına olanak sağlıyoruz. Bu merkezler gençlerimizin fen, matematik, mühendislik ve teknoloji alanlarında derinlemesine öğrenmelerini teşvik ederek onların yeteneklerini geliştirmeyi amaçlıyor. Bugün bu merkezlerimizdeki eğitim fırsatı, gelecekte evlatlarımıza büyük kapılar açacaktır. Çocuklarımızın bu fırsatı en iyi şekilde değerlendireceğinize ve gelecekte ülkemizin teknoloji alanındaki başarı hikayelerine katkı sağlayacağına olan inancım tamdır. Samsun’umuzdaki evlatlarımızın, teknolojiyi sadece tüketen değil, aynı zamanda üreten bireyler olarak yetişmelerini sağlamak amacıyla bu projelere her zaman destek olacağız ve bu yolda onların yanında olmaktan da gurur duyuyorum. DENEYAP Teknoloji Atölyeleri uygulama sınavını tamamlayan tüm öğrencilerimizi tebrik ediyor, bilim merkezlerimiz ve keşif kampüslerimizde çalışmalarını sürdüren öğrencilerimize de başarılar diliyorum” diye konuştu.
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan'ın liderliğinde, gençlerin bilim ve teknoloji alanlarında kendilerini geliştirmeleri için önemli bir adım olan DENEYAP atölyeleri, başarılı bir uygulama sınavı ile genç yeteneklere kapılarını açtı. Samsun'un dört bir yanında bulunan bilim merkezleri ve keşif kampüsleri, geleceğin bilim insanları için eşsiz fırsatlar sunarak, teknoloji alanında üreten bireyler yetiştirilmesine katkı sağlıyor. Bu projeler, şehrin bilim ve teknoloji alanındaki potansiyelini maksimize ederken, gençlere de kariyer yollarında rehberlik ediyor.