SODİMER Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan ve Başkan Yardımcısı Savaş Özen tarafından hazırlanan öneriler listesinde sınava girecek öğrenciler ve aileleri için sınav öncesi önemli detaylar yer alıyor.
SODİMER Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan, sınava hazırlanan öğrencilere “Dijital Detoks” önerirken sosyal medyadan ve dijital dünyadan uzaklaşmaları gerektiğini belirtti:
“Sevgili Gençler,
Yeterince çalıştınız ve sürecin en önemli aşamasına geldiniz. YKS bir taktik sürecidir, deneme sınavlarında uyguladığınız yöntemlerinizle sınava girin ve sorularla kavga etmemeye çalışın. Turlama tekniğini uygulamaya çalışın, çözemediğiniz sorularda vakit kaybetmek yerine sınavın tüm sorularını gördükten sonra çözemediğiniz sorulara dönüş yapın. Optik kodlamanıza dikkat edin; sayfa sayfa işaretleyerek ilerlemenizi, kodlamayı en sona bırakmamanızı öneriyorum. Soru köklerine özellikle dikkat etmelisiniz, sorunun sizden neler istediğine dikkat edin; seçenekler arasında kaldığınızda soruyu sonraya bırakın. Ayrıca toksik arkadaşlardan ve sosyal medyadan uzak durun. Sınava gireceğiniz okulu mutlaka önceden görün ve zamanında gitmeye gayret edin. 1 dakikalık geç kalmanın dahi telafisinin olmadığını unutmayın. En sevdiğiniz kıyafetlerle sınava gidin ve moralinizi yüksek tutun. Hepinize başarılar dilerim.”
Değerli Anne-Babalar,
Lütfen çocuklarınızın çabasını göz önünde bulundurun. Çocuğunuzun başarısını sınava indirgemeden, onları kaygıya sürüklemeden süreci yönetin. Sınav esnasında motivasyon çok önemlidir, bu sebeple çocuklarınızın motivasyonunu destekleyin.” SODİMER Başkan Yardımcısı Savaş Özen, YKS öncesinde öğrencilerin motivasyonlarına ve son hazırlıklarına dikkat çekti: “Gençlerimiz, YKS öncesi eksik oldukları düşündüğü bir konu varsa o konuyu tekrar etmemeliler. Sınavdan bir gün önce sınava giriş evraklarını mutlaka hazırlamalı ve sınava kahvaltı yaparak gitmeliler. Sınava günler kala yemeiçme rutinlerinden vazgeçmemeli, sınavdan birkaç gün önce uyku düzenlerine mutlaka dikkat etmeliler. Sınav günü az ya da çok uykuyla değil, yeteri kadar ve vücudun alıştığı kadar uykuyu uyumuş olarak gitmeliler. Sınav süresini verimli kullanmaya gayret göstermeli, sınav öncesi ve sınav süresince nefes egzersizleri yaparak dikkatlerini toplamaya çalışabilirler.”
SODİMER tarafından yayımlanan raporda YKS Öncesi 20 Öneri:
1. Sınavdan birkaç gün önce, sınav saatinde geçmiş yılların bir sınav denemesini çözün. Denemelerinizi sınavda olacağı şekilde çözün.
2. Her ders için sınavda çıkacak konuların listesine göz atın ve eksik olduğu düşündüğünüz konuları tekrar edin
3. Soru köklerini inceleyin ve bilmediğiniz soru kökü olup olmadığını kontrol edin.
4. Dijital ortalardan mümkün olduğunca uzak durun ve toksik sosyalleşmeden kaçının.
5. Sınavdan önce sevdiklerinizle zaman geçirin ve motivasyonunuzu yüksek tutacak aktiviteler yapın.
6. Sınavdan bir gün öncesine kadar dikkatinizi dağıtabilecek ve motivasyonunuzu düşürecek aktivitelerden uzak durun.
7. Fiziksel sağlığınıza dikkat edin ve sınav öncesi özellikle beslenmenizi dengeli ve yeterli olacak şekilde sağlayın.
8. Sınavdan önce ve sınav anında bildiklerinizi unutmuş hissine kapılmanız normaldir,
endişelenmeyin ve kaygınızı en iyi şekilde yönetmeye çalışın. Nefes egzersizleri yapabilirsiniz.
9. Motivasyonunuzu yükseltmek için gelecek planlarınıza ve kariyer hedefinize odaklanın, bu durum dikkatinizi de artıracaktır.
10. Sınav günü erken kalkın ve sınav yerine zamanında ulaşın.
11. Sınav evraklarınızı mutlaka akşamdan hazırlayın, böylelikle sınav sabahı her şey planladığınız gibi olacaktır.
12. Sınav başladığında heyecan duyabilirsiniz, bu durumun normal olduğunu ve heyecanınız kontrol ettiğinizde işlerin yoluna girdiğini fark edeceksiniz.
13. Deneme sınavlarında oluşturduğunuz sınav stratejisini YKS’de de tekrarlayın. Testleri hangi sırayla çözüyorsanız aynı şekilde çözün.
14. Kodlamanızı sonraya bırakmadan sayfa sayfa kodlayın, kaydırma yapıp yapmadığınızı kontrol etmeniz kolaylaşacaktır.
15. Sorularla kavga etmeden ve inatlaşmadan çözmeye çalışın. Bu durum size zaman kaybettirdiği gibi motivasyonunuzu ve enerjinizi düşürür.
16. Soru köklerine dikkat edin ve önemli yerlerin altını çizerek çözmeye çalışın.
17. Sorular hakkında bir bilginiz veya çözüme dair bir fikriniz varsa o soruyu boş bırakın. Soruları, uzun ya da kısalığına bakarak değerlendirmeyin.
18. Soruları işlem yaparak çözmeye çalışın, zihinsel çözümler dikkat hatalar yapmanıza neden olabilir.
19. Sorulardaki olumsuz ve kesinlik bildiren ifadelere dikkat edin.
20. Sürenizi verimli kullanmaya dikkat edin, arada bir salondaki saate bakarak sürenizi ayarlayın.
HABER MERKEZİ