Özellikle çalışan ailelerde ebeveyn kontrolünün azalacağını vurgulayan SODİMER uzmanları dijital tehlikeli oyunlara karşı ailelerin dikkatli olmasını belirtiyor.

SODİMER Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan: Pandemi döneminden itibaren dijital oyunların kullanımı da arttı. Bu durum çocuklar için büyük bir tehlikeye neden oluyor. Gelişim düzeyi uygun bireyler tarafından, ölçülü sürelerde ve ebeveyn kontrolünde oynanan oyunların birçok becerinin edinilmesi anlamında yararlı olacağı söylenebilir ancak kötü olmalılar.

SODİMER Başkan Yardımcısı Savaş Özen: “Tehlikeli dijital oyun oynayan çocuklar okulda tanık oldukları şiddet olaylarına karşı tepkisiz kalıyor, görmezden geliyor; çünkü oynadığı oyunlar nedeniyle şiddeti normalleştiriyorlar. Çocuklarımız şiddeti, oynadıkları oyunlardan öğreniyor ve günlük hayatta da şiddet gösterme eğiliminde oluyorlar. Bu eğilim, düşmanca duyguların artması ve olumlu duyguların azalması olarak gösteriyor. Yalnızlaşıyor, depresyon ve anksiyeteye düşüyorlar. Sosyal arkadaş ortamından uzaklaşan çocuklar, dijital dünyanın içine hapsoluyorlar. Günden güne akademik başarıları düşerken sosyal ve duygusal öğrenmelerden yoksun kalıyor ve başarısız oluyorlar.

“EBEVEYNLER ÇOCUKLARIYLA OLAN İLETİŞİMİ GÜÇLENDİRMELİ”

Güneş’te güçlü patlamalar: Manyetik fırtına 31 Aralık’ta Dünya’yı etkileyecek Güneş’te güçlü patlamalar: Manyetik fırtına 31 Aralık’ta Dünya’yı etkileyecek

Ebeveynler tehlikeli dijital oyunlar hususunda özellikle dikkat etmeli. Çocuklarında davranış değişikliği gözlemlediklerinde bu durumu normal kabul etmemeliler, çünkü özellikle ergenlik süreciyle şiddete meyilli davranışları ergenlik süreciyle birlikte değerlendiren ebeveynler var. Çocukların, gelişimin hiçbir döneminde şiddete meyilli olmaları ve şiddet içeren davranış göstermeleri normal değildir. Bu nedenle durumu görmezden gelmek yerine şiddeti ortaya çıkaran nedenler düşünülmeli. Çocuklarıyla olan iletişimi güçlendirmeli ve oynadıkları oyunlar hakkında bilgi sahibi olmalılar. Dijital oyunlara değil, tehlikeli dijital oyunlara karşı olmalılar. Oyunu yasaklamak yerine, yaşlarına uygun ve öğrenmeyi destekleyici oyun ve programlara yönlendirmeliler. Bu noktada öğretmenlerden veya uzmanlardan yardım almakta çekinmeliler.