Dilruba Kayserilioğlu'nun Instagram erişim engelini eleştirdiği sokak röportajı nedeniyle gözaltına alınmasının ardından, genç kadın tahliye edildi. Ancak, tahliyenin şeffaf bir şekilde yapılmadığı iddia ediliyor.

Sokak Röportajı Nedeniyle Tutuklanan Dilruba Kayserilioğlu Tahliye Edildi

İzmir’de Instagram’a Erişim Engelini Eleştiren Röportajı Nedeniyle Tutuklanan Kayserilioğlu’nun Durumu

İzmir’de Instagram’a erişim engelini eleştiren bir sokak röportajı sırasında yaptığı açıklamalar nedeniyle 12 Ağustos’ta tutuklanan Dilruba Kayserilioğlu, tahliye edildi. Kayserilioğlu’nun 3 Eylül’de hakim karşısına çıkması bekleniyor.

Tahliye Süreci ve Aile Tepkisi

Dilruba Kayserilioğlu'nun annesi Aysel Kayserilioğlu, kızının tahliyesiyle ilgili herhangi bir önceden bilgilendirme almadıklarını açıkladı. ANKA Haber Ajansı'na verdiği demeçte, "Kızım dün akşam tahliye edilmiş ama ne benim ne de avukatlarının haberi vardı. Bu konuda suç duyurusunda bulunacağız" dedi. Anne Kayserilioğlu, kızının tahliye edildiğinde yalnızca siyah bir poşetle ayrıldığını ve hiçbir eşyasının olmadığını belirtti. Kızının bir telefon bulup kendisini aradığını ve tahliye edildiğini söyledi.

Tutuklanma ve Suçlamalar

Daha yeşil bir Mudanya için temizlik yaptılar Daha yeşil bir Mudanya için temizlik yaptılar

Dilruba Kayserilioğlu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) Instagram’a getirdiği erişim engelini eleştirdiği röportajında, "halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılama" ve "Cumhurbaşkanına hakaret" suçlamalarıyla gözaltına alınmıştı. Kayserilioğlu, Cumhurbaşkanına hakaret suçundan tahliye edilirken, halkı kin ve düşmanlığa tahrik suçundan tutuklu yargılanmasına karar verildi. Duruşma tarihi 3 Eylül olarak belirlendi.

Instagram Erişim Engelinin Arka Planı

BTK, Instagram’a 2 Ağustos’ta katalog suçlar yasağına uymadığı gerekçesiyle erişim engeli getirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 5 Ağustos’ta Instagram’ın kapatılmasına dair açıklamalarda bulundu ve Türkiye’nin haklı taleplerinin karşılanması gerektiğini ifade etti. Erdoğan, dijital faşizm olarak nitelendirdiği bu durumun, özgürlük olarak sunulmasına tepki gösterdi. Cumhurbaşkanı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Ulaştırma Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, erişim engelinin detayları ve nedenleri hakkında bilgi verdiler.

Erişim Engeli Kaldırıldı

Türk yetkililer ile Instagram’ın sahibi Meta'nın temsilcileri arasında yapılan günler süren müzakereler sonucunda, Instagram’daki erişim engeli 10 Ağustos akşamı kaldırıldı.