Fitch Ratings, Türkiye'nin kredi notunu bir kez daha yükseltti! Mart ayında B+'ya yükselen kredi notu, Eylül ayında BB- seviyesine çıktı. Not görünümünün durağan olarak belirlenmesiyle birlikte, Fitch, Türkiye ekonomisindeki gelişmeleri yakından takip ettiğini vurguladı. Parasal sıkılaştırma ve enflasyon düşüşüne yönelik politikalar, kredi notunun iyileştirilmesinde etkili oldu.

Fitch Ratings Türkiye Kredi Notunu Yükseltti: İşte Son Durum
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, 7 Eylül 2024 tarihinde Türkiye'nin kredi notuna ilişkin yeni değerlendirmesini açıkladı. Daha önceki değerlendirmelerinde Türkiye'nin kredi notunu B+ seviyesine yükselten Fitch, bu kez Türkiye’nin uzun vadeli döviz cinsinden kredi notunu BB- seviyesine çıkardı. Not görünümü ise "durağan" olarak belirlendi.

Fitch Türkiye Kredi Notu Ne Oldu?
Fitch Ratings, Türkiye’nin kredi notunu B+ seviyesinden BB- seviyesine yükseltti. Açıklamada, Türkiye ekonomisinin pozitif reel faiz oranları ve düşük cari açık sayesinde istikrarlı bir büyüme gösterdiği belirtildi. Ayrıca, döviz korumalı mevduatlarda görülen kademeli düşüşün dış rezervlerdeki iyileşmeyi destekleyeceği ifade edildi. Rezervlerin yıl sonunda 158 milyar dolar seviyesine, 2025 sonunda ise 165 milyar dolar seviyesine çıkması bekleniyor.

Fitch ayrıca parasal sıkılaştırma ve yetkililerin enflasyonu düşürme stratejisi sayesinde liranın gerçek değer kazandığını ve enflasyonun 2025 yılı sonunda %21'e düşmesinin beklendiğini belirtti. Cari açığın, bu yıl GSYH’nin %1,9’u seviyesine gerilemesi, 2025-2026 döneminde ise ortalama %1,7 seviyesinde olması öngörülüyor.

Fitch Ratings Nedir?
Fitch Ratings, dünyanın en büyük üç kredi derecelendirme kuruluşundan biridir. 1975 yılında Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu tarafından tanınan ulusal istatistiksel derecelendirme kuruluşları arasına katılmıştır. New York ve Londra merkezli olan Fitch, diğer büyük derecelendirme kuruluşları olan Moody's ve Standard & Poor's ile birlikte küresel kredi piyasasında önemli bir role sahiptir.

Huawei, yenilikçi ürünlerini İspanya'da tanıttı Huawei, yenilikçi ürünlerini İspanya'da tanıttı

Fitch Ratings, ülkelerin ve şirketlerin kredi riskini değerlendiren bir kuruluş olarak, yatırımcıların ve piyasa oyuncularının ekonomik kararlarında kritik bir etkiye sahiptir. Türkiye'ye yönelik kredi notu ve değerlendirmeleri de, ülkenin ekonomik görünümü açısından büyük önem taşımaktadır.