Tayfun Kahraman, Gezi Parkı Davası’ndan aldığı 18 yıl hapis cezası ile gündemde. MS hastalığı nedeniyle sağlık sorunları yaşayan Tayfun Kahraman kimdir?

Tayfun Kahraman Kimdir? Tayfun Kahraman neden tutuklandı?

Tayfun Kahraman, Gezi Parkı olayları nedeniyle 18 yıl hapis cezasına çarptırılmış bir isimdir. Kahraman’ın eşi Meriç Demir Kahraman, Tayfun Kahraman'ın MS hastalığı nedeniyle rutin sağlık kontrolüne giderken yaşadığı zor koşulları ve kelepçeli tutulma sürecini kamuoyuna duyurdu. CHP Genel Başkanı Özgür Özel de bu duruma tepkisini dile getirerek yasal girişimlerde bulunacaklarını belirtti.

Tayfun Kahraman’ın Eğitim ve Kariyer Geçmişi

Doğum ve Eğitim: Tayfun Kahraman, 1981 yılında İzmir'de doğdu. Lise eğitimini 1991 yılında İzmir Atatürk Lisesi'nde tamamladı. 2004 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü'nden mezun oldu.

Lisansüstü Eğitim ve Meslek Hayatı: Mezuniyetinin ardından, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nde yüksek lisans eğitimi aldı. 2006-2010 yılları arasında TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi yönetim kurulunda sekreter üye olarak görev yaptı. 2010-2019 yıllarında şube başkanlığı yaptı ve Oda genel merkez yönetim kurulunda yer aldı.

Gezi Parkı Olayları: Gezi Parkı olayları sırasında Taksim Dayanışma Bileşenleri Platformu'nun sözcülüğünü üstlendi ve dönemin Başbakanı Erdoğan ile görüştü.

Kültür ve Turizm Bakanlığı: 2009-2014 yılları arasında Kültür ve Turizm Bakanlığı'nda kültür ve turizm uzmanı olarak görev yaptı.

İzmir'de Tire ve Bayındırlı üreticilere yeni destekleme modeli anlatıldı İzmir'de Tire ve Bayındırlı üreticilere yeni destekleme modeli anlatıldı

Akademik Kariyer: 2010 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nden kent planlama alanında yüksek lisans derecesi, 2017 yılında İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi alanında doktora derecesi aldı. 2014 yılından itibaren Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak çalıştı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi: 2014-2018 yılları arasında Beylikdüzü Belediyesi'nde danışman olarak çalıştı. 2019-2022 yıllarında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire başkanı olarak görev yaptı. Ayrıca, Hamidiye Kaynak Suları'nın yönetim kurulu başkanlığını yaptı.

Gezi Parkı Olayları ve Tutukluluk Durumu

Gezi Parkı Davası: Tayfun Kahraman, 2013 Gezi Parkı olayları nedeniyle "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme" suçlamasıyla yargılandı. 25 Nisan 2022 tarihinde 18 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Sağlık Sorunları ve Kelepçeli Tutulma: Tayfun Kahraman, MS hastalığı nedeniyle sağlık kontrolleri sırasında kelepçeli tutuldu. Eşi Meriç Demir Kahraman, bu durumun fiziksel zarar verdiğini ve kelepçelerin bileklerinde kan akışını engellediğini açıkladı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel de bu muameleyi kınayarak sorumluların hesap vereceğini belirtti.

Kitap Çalışması

Tayfun Kahraman, Silivri Cezaevi’nde yazdığı "Adaleti Beklerken: Deprem, Siyaset, Kent" adlı kitabını 2023 yılında yayımladı.