İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun sabah saatlerinde gözaltına alınması, Türkiye'de yeni bir siyasi krize yol açtı. Gözaltı kararına karşı ülke genelinde protestolar devam ederken, TBMM’de de sert tepkiler yükseldi. Meclis Başkan Vekili Sırrı Süreyya Önder, oturum sırasında yaptığı açıklamada, iktidarın tutumunun yanlış olduğunu vurguladı ve bu duruma sessiz kalmayacağını belirtti.

Meclis'te Tarihi Anlar: CHP'li Vekiller Kürsüye Çıktı

İmamoğlu’nun gözaltına alınmasının ardından CHP’li milletvekilleri, TBMM Genel Kurulu’nda kürsüye çıkarak durumu protesto etti. Meclis içinde tansiyonun yükseldiği anlarda söz alan Sırrı Süreyya Önder, demokratik siyasete yapılan müdahalelerin tarihi süreçte olumsuz sonuçlar doğurduğunu ifade etti.
Sırrı Süreyya Önder: 'Sessiz Kalmam Mümkün Değil'

Meclis Başkan Vekili Önder, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

    "Demokratik siyaset alanına yapılan hiçbir müdahale, ne yapana ne de bunu teşvik edenlere fayda getirmemiştir. Bu tür mühendislik çabaları, masa ve kâğıt üzerinde rasyonel gözükebilir. Ancak halk ile karşı karşıya geldiğinde, bunu murad edenler açısından irrasyonel sonuçlar doğurur."

    "Benim şahsi tutumum, Cumhuriyet'in demokratik niteliğinin genişlemesi, siyasetin özgürleşmesi ve demokratik alanın korunması yönündedir. Bu nedenle hiçbir müdahaleyi onaylamam, sessiz kalmam ve görmezden gelmem mümkün değildir."

Önder, özellikle iktidar kanadını demokratik siyasete dış müdahalelerden kaçınmaya ve siyasi alanın genişlemesini engelleyen her türlü girişime karşı durmaya davet etti.

Türkiye Genelinde Protestolar Sürüyor

CHP’den Çorum’da büyük çağrı: “Ya Hep Beraber, Ya Hiçbirimiz” CHP’den Çorum’da büyük çağrı: “Ya Hep Beraber, Ya Hiçbirimiz”

Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasına yönelik tepkiler, sadece TBMM ile sınırlı kalmadı. İstanbul Üniversitesi ve Vatan Caddesi başta olmak üzere birçok noktada öğrenciler ve yurttaşlar protesto gösterileri düzenledi. Gözaltı kararının hukuki boyutu ve olası siyasi sonuçları tartışılmaya devam ederken, önümüzdeki günlerde konuyla ilgili yeni gelişmelerin yaşanması bekleniyor.

Gelişmeleri aktarmaya devam edeceğiz.