Gündem

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi yetkin üniversiteler arasına girdi

TÜBİTAK 2023 Üniversitelerin Alan Bazlı Yetkinlik Analiz Raporu Yayınlandı.

Abone Ol

TÜBİTAK tarafından hazırlanan “Üniversitelerin Alan Bazlı Yetkinlik Analizi” 2023 yılı raporu sonuçlandı. Rapora göre Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tarım ve Hayvancılık alanındaki birçok programda yetkin üniversiteler arasına girdi.

Üniversitelerin kendi araştırma alanlarından hangilerinde daha başarılı olduğunu ortaya koyan raporda Ulusal ve Uluslararası akademik yayın sayıları ve bu yayınlara yapılan atıf sayıları; üniversitelerin bu yayınlara katkı sağlamış akademisyen sayıları, üniversitelerin atıf açısından dünyada en fazla atıf alan ilk %10’luk dilime girmiş yayın sayıları, Türkiye’nin ve üniversitelerin uluslararası katılımlı yayın sayıları gibi çeşitli ölçütler esas alındı. Çalışmada 21 ana araştırma alanı ve bunların altında yer alan 132 alt araştırma alanı analize tabi tutuldu.

TOGÜ EN ÜST DERECEDE YER ALDI
Bu kriterler çerçevesinde yapılan analizler sonucunda ortaya çıkan Üniversitemizin Yetkinlik Haritasına göre Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tarım ve Hayvancılık ana araştırma alanında yetkin üniversiteler arasında yer aldı. Bu kapsamda TOGÜ Bahçe Bitkileri, Toprak ve Bitki Besleme ve Gıda İşleme alanlarında en üst derecede yer aldı.

ENERJİ ALANINDA DA YETKİN ÜNİVERSİTELER ARASINDA 
TOGÜ, enerji alanlarında da yetkin üniversiteler arasına girdi. Özellikle güneş ve rüzgâr enerjisi, arıtma ile enerji depolama alanlarında grafiğin kalite ve hacim bakımından üst bölgelerinde yer aldı. Grafikte TOGÜ, eğitimde ve kimya alanında da en yetkin üniversiteler arasına girdi. Grafiğe göre bahsi geçen alanların yanı sıra İmmünoloji, Biyokimya, Genetik ve Moleküler Biyoloji, Orman, Gastroentroloji, Entegre Havza Yönetimi, Polimer ve Plastikler alanlarında da  hem kalite hem hacim puanları bağlamında ortanca değerin üstünde yer aldı.

SAĞLIK ALANINDA ORTANCA DEĞER ÜZERİNDE
TOGÜ, yetkinlik haritasına göre Sağlık ana araştırma alanındaki birçok alt alanda da hacim puanları açısından ortanca değerin üzerinde puan aldı. Grafiğe göre, Dişçilik, Kulak Burun Boğaz, Dermatoloji, Histoloji ve birçok alt alan TOGÜ'nün ikinci en yetkin olduğu alanlar olarak belirlendi. Hacim puanları açısından ortanca değerin üzerinde yer alan diğer alanlar ise şu şekilde belirlendi: Tarla Bitkileri, Felsefe, Tıbbi Tanı Kitleri, Din Bilimleri, Üroloji, Endokrin, Akciğer ve Solunum Tıbbı, Radyoloji, Acil ve Yoğun Bakım, Enerji Verimliliği, Psikiyatri, İç Hastalıkları, Romatoloji, Patoloji, Aşı,  Akışkan Gücü, Dinamiği ve Akışkan Makineleri, Geriatri, Ortopedi ve Gıda Güvenliği, Hijyeni ve Sanitasyonu.

REKTÖR YILMAZ: ÜNİVERSİTEMİZİN BAŞARI GRAFİĞİ DAHA DA YÜKSELECEK
TOGÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Yılmaz konuyla ilgili açıklamasında  TÜBİTAK tarafından hazırlanan “Üniversitelerin Alan Bazlı Yetkinlik Analizi” raporunun TOGÜ'nün en yetkin olduğu alanları gösterdiğini ifade ederek raporda özellikle Tarım ve Hayvancılık ana araştırma alanında yetkin olduğunu belirtti. Yine eğitim, Sağlık, Enerji, Kimya, Havacılık ve Uzay, Malzeme Bilimleri ve Çevre Bilimleri ana alanlarında birçok alt alanda Üniversitemizin dereceye girdiğini kaydetti. Rektör Yılmaz,, yapılan hesaplamalar ve grafiklerde Üniversitelerin en yetkin alanlarından gelişime en çok açık olan alanlara göre sıralandığını ifade ederek üniversitemizin yetkinliğinin az olduğu diğer alanlarda da başarı grafiğinin giderek yükseleceğini söyledi. Prof. Dr. Yılmaz, bu başarının ortaya çıkmasında katkısı olan tüm akademik personele, akademik birimlere ve tüm çalışanlara teşekkürlerini sundu.

Haber Merkezi

{ "vars": { "account": "UA-115444419-2" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }