Tokat'ın Beşören köyünde Çermik deresi kenarından çıkan ve "şifa kaynağı" olarak kabul edilen su, sarılık hastalarına umut oldu. Hastaların çare bulmak için bu suya başvurduğu biliniyor, hatta çevre köyler ve şehirlerden gelenler olduğu belirtiliyor.

Herhangi bir bilimsel çalışma olmasa da Beşören köyü sakinleri, suyun sarılık başta olmak üzere birçok hastalığa iyi geldiğine inanıyor. Ayrıca hayvanların hastalıklarına da iyi geldiği düşünülen su, çobanlar tarafından büyükbaş ve küçükbaş hayvanlara içiriliyor. Su kullanıcıları ve köylüler, suyun tadının maden suyuna benzediğini belirtiyorlar.

Ancak su hakkında bilimsel bir analiz veya araştırma yapılmış değil. Köy sakinleri, bu konuda analizlerin yapılmasını ve böylelikle suyun sağladığı faydaların bilimsel olarak ortaya konulmasını talep ediyor. Ayrıca bölgeye bir tesis kazandırılması önerisinde bulunuyorlar.

Tokat Merkeze bağlı Beşören köyünde Çermik deresi kenarından çıkan su, çare arayan sarılık hastaları için umut olarak görülüyor. Sarılık başta olmak üzere birçok hastalığa iyi geldiğine inanılan sudan istifade etmek isteyenler Beşören köyüne akın ediyor. Hayvanların hastalıklarına da iyi geldiğine inanılan su, çobanlar tarafından büyükbaş ve küçükbaş hayvanlara içiriliyor. Köylüler ve suyu kullanan kişiler tarafından suyun tadının maden suyuna benzediği belirtilirken, su hakkında hiçbir analiz yapılmadığı kayıt edildi. Dere kenarında küçük bir alanda yüzeye çıkan suyun yüzeye çıktığı yer atıl halde bulunuyor. Köy sakinleri su analizinin yapılarak bölgeye bir tesis kazandırılmasını istiyor.

Su almak için diğer köyler ve şehirlerden geliyorlar"

Çevre illerden ve köylerden gelenlerin olduğunu belirten Beşören köyü sakinlerinden Abdullah Sansar, " Bu su sarılık hastasına iyi geliyor, bunu insanlar ve hayvanlara içiriyorlar. Bu suyun ne zamandan itibaren çıktığını bilmiyoruz. Atalarımızdan, dedelerimizden itibaren biliniyor. Bu su demiri paslandırıyor. Bu suyu başka yere götüremedikleri için ticari maksatla kullanılmadı. Buradan su almak için diğer köylerden ve şehirlerden geliyorlar. Buradan götürülen suyla hastalara duş aldıranlar oluyor. Bu su çermik deresinin yanından çıkıyor, bu suyun hastalıklara iyi geldiğine inanılıyor. Tadı maden suyuna benziyor, her hastalığa faydası var. Burası atıl şekilde burası yapılsa çok daha güzel olur" şeklinde konuştu.

Gassal 2. sezon ne zaman başlıyor? İşte merakla beklenen tarih ve fragmanı Gassal 2. sezon ne zaman başlıyor? İşte merakla beklenen tarih ve fragmanı

Bu ilginç ve geleneksel sağlık pratiği, yerel halk tarafından geniş bir kabul görüyor ve suyun "şifa dağıtan" niteliğine inanılıyor. Ancak bu suyun sağlık üzerindeki gerçek etkilerini belirlemek ve köy sakinlerinin taleplerini karşılamak için bilimsel çalışmalara ihtiyaç duyulduğu da belirtiliyor.