Türk edebiyatı ve müziğinin önemli isimlerinden bestekar, şair ve yazar Fırat Kızıltuğ, 89 yaşında hayata veda etti. Kızıltuğ, bu yıl Türk Edebiyatı Vakfı tarafından "Türk Dünyasına Üstün Hizmet Ödülü"ne layık görülmüştü. Eserleriyle edebiyat ve müzik dünyasında derin izler bırakan Kızıltuğ'un ölümü, sanat dünyasında büyük bir kayıp olarak değerlendiriliyor.
Fırat Kızıltuğ Kimdir?
Fırat Kızıltuğ, 1 Nisan 1935'te Bayburt'ta dünyaya geldi. 1957 yılında Trabzon Öğretmen Okulu'nu bitirdikten sonra öğretmenlik ve fotoğrafçılık yaptı. Müzik alanındaki yeteneklerini İstanbul Belediye Konservatuvarı ve İleri Türk Müziği Konservatuvarı'nda geliştirdi. Burada viyolonsel, solfej ve usul dersleri aldı. 1956-1966 yılları arasında İleri Türk Müziği Konservatuvarı Derneği'nde viyolonsel çalarak müzikal kariyerine devam etti. 1976'dan itibaren İstanbul Devlet Klasik Türk Müziği Korosu'nda da viyolonsel çalmaya devam etti.
Şair ve yazar olarak da önemli eserlere imza atan Kızıltuğ, 1983'ten itibaren Türk Edebiyat Dergisi yazı kadrosunda yer aldı. Şiirlerini "Bir Dane, Bir Dane", "Bayburt Şikesteleri", "Oğuz Destanı", "Mavi Karanlık", "Kitab-ı Yave" ve "Dildeste" gibi kitaplarda topladı. Ayrıca Necip Fazıl Senaryo Yarışması'nda jüri özel ödülüne layık görüldü.
Türk Edebiyatı ve Müziğine Büyük Katkılar
Fırat Kızıltuğ, eserlerinde Necip Fazıl Kısakürek, Talat Sait Halman ve Ahmet Yesevi gibi önemli şairlerin şiirlerini besteleyerek Türk müziğine ve edebiyatına büyük katkılarda bulundu. Sanat dünyasında derin bir iz bırakan Kızıltuğ, sadece bestekar ve şair olarak değil, aynı zamanda bir kültür elçisi olarak da anılıyor.