Uyuşturucu Kaçakçısı Urfi Çetinkaya Cezaevinde Öldü

Uyuşturucu ticareti nedeniyle "Türk Escobar" olarak anılan ve organize suç örgütü elebaşısı Urfi Çetinkaya, cezaevinde hayatını kaybetti. Cumhuriyet’te yer alan habere göre, Çetinkaya’nın tutuklu bulunduğu cezaevinde sabah saatlerinde öldüğü belirtildi.

Timur Soykan

Eşi Suç Duyurusunda Bulundu

Gazeteci Timur Soykan, Çetinkaya’nın eşi Hediye Levent'in cezaevi yönetimi hakkında suç duyurusunda bulunduğunu bildirdi. Levent, bir haftadır solunum cihazı talebinde bulunan eşine bu cihazın verilmediğini iddia ederek, eşinin bilerek öldürülmüş olabileceğini öne sürdü.

Çetinkaya’nın Suç Geçmişi

Urfi Çetinkaya, "teşekkül halinde uyuşturucu madde imal etmek ve nakletmek" suçlarından 24 yıl hapis cezasına çarptırılmış ve kırmızı bültenle aranırken 12 Nisan 2023'te İstanbul'da yakalanarak tutuklanmıştı. Daha önce 1989, 1991, 2000 ve 2012 yıllarında da çeşitli operasyonlarla gözaltına alınmış ve sağlık nedenleriyle birkaç kez tahliye edilmişti.

37 Ton Uyuşturucunun Ele Geçirildiği Operasyon

Çetinkaya'nın yönettiği suç örgütüne yönelik Şubat 2024’te İstanbul, İzmir, Afyonkarahisar ve diğer illerde "Kafes-44" adıyla düzenlenen operasyon sonucunda, 43 şüpheli gözaltına alınmıştı. Bu operasyon kapsamında, Almanya, Bulgaristan, İspanya, Moritanya ve Türkiye’de toplam 37 ton uyuşturucunun ele geçirildiği açıklanmıştı.

Devasa Mal Varlığına El Kondu

Soruşturma kapsamında Çetinkaya ve suç örgütüne ait 20 milyar TL değerindeki mal varlıklarına el konmuştu. 147 arsa, 56 konut, 74 iş yeri ve lüks araçlar ile birçok banka hesabı, ziynet eşyası ve nakit paranın da arasında bulunduğu bu varlıklara tedbir konulmuştu.

TOKİ'den Ev ve İşyeri Sahiplerine Büyük İndirim: %25 Kampanyası Başladı TOKİ'den Ev ve İşyeri Sahiplerine Büyük İndirim: %25 Kampanyası Başladı

Urfi Çetinkaya'nın Hayatı

1988’de polis takibinden kaçmaya çalışırken vurulan Çetinkaya, o günden sonra tekerlekli sandalyeye bağımlı hale gelmişti. 2000 yılında "Matador" ve 2012 yılında "Son Tango" operasyonlarıyla gözaltına alınan Çetinkaya, sağlık sebepleriyle zaman zaman serbest bırakıldı. İranlı uyuşturucu kaçakçısı Naci Zindaşti ile ortaklığı ve yurt dışına gönderilen eroin sevkiyatlarıyla da ismi gündeme gelen Çetinkaya, Türkiye’nin en büyük uyuşturucu kaçakçılarından biri olarak tanınıyordu.