Çorum Laik Eğitim, Laik Yaşam Platformu, yeni müfredatın laiklik ve bilim karşıtı olduğu gerekçesiyle reddettiklerini açıkladı.

Müfredatın geri alınması talebini daha güçlü ifade etmek için merkezi düzeyde kurulan ve ilimizde de oluşturulan 'Çorum Laik Eğitim, Laik Yaşam Platformu', Kadeş Barış Meydanında kitlesel basın açıklaması gerçekleştirdi.

UYARIYORUZ! BİLİM DIŞI MÜFREDATI GERİ ÇEKİN”

Platform adına bir konuşma yapan Eğitim-Sen Çorum Şube Başkanı Kenan Sırma, Milli Eğitim Bakanlığı’nın, geçtiğimiz yıllar içinde defalarca değiştirilen eğitim müfredatında bir kez daha kapsamlı değişiklikler yaparak taslak programlar yayınladığını belirtti.

“MÜFREDAT DEĞİŞİKLİK SÜRECİ ŞEFFAF ŞEKİLDE YÜRÜTÜLMEDİ”

Yeni müfredatın, 2024/2025 eğitim öğretim yılından itibaren okul öncesi, birinci, beşinci ve 9’uncu sınıflarda uygulanması planlandığını belirten Başkan Sırma, “Müfredat gibi önemli bir konuda yapılan hazırlıklar, eğitim alanında örgütlü sendikalar, eğitimciler ve kamuoyundan uzak bir şekilde gerçekleştirilmiştir. Müfredat hazırlıklarının kimler tarafından yapıldığı ve nasıl geliştirildiği, hangi komisyonların ve kurumların bu komisyonlarda görev aldığı kamuoyu ile açık olarak paylaşılmamıştır. Müfredat değişiklik sürecinin kamuoyuna açık ve şeffaf şekilde yürütülmemiş olması yeni müfredata yönelik tepkilerin haklılığını ortaya koymaktadır.” ifadelerini kullandı.

“MEB, GERİCİ BİR MÜFREDAT HAZIRLAMIŞTIR”

“Normal koşullarda müfredat değişikliklerinin içeriğinin ne olacağı, nasıl bir değişiklik önerildiğinin bütün yönleriyle, bilim insanları, eğitim bilimciler ve eğitim sendikalarının görüşleri alınarak, çeşitli yönleriyle tartışılarak belirlenmesi gerekir” diyen Sırma, “Ancak MEB, ülkenin bugünü ve geleceğini yakından ilgilendiren böylesine önemli bir konuda ‘yangından mal kaçırır gibi’ hareket etmiştir. Milli Eğitim Bakanlığı eğitim sistemi içine faaliyet alanı açtığı Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yanı çeşitli vakıflar ve cemaatler tarafından okullar kuşatılmış durumdadır. Daha önce de benzerini yaşadığımız bu kuşatmanın, yeni müfredat ile eğitim sistemini tehlikeli bir yola sokacağı ortadadır” ifadelerine yer verdi.

Özel bireylerin ahşaptan yaptıkları ürünler görücüye çıktı Özel bireylerin ahşaptan yaptıkları ürünler görücüye çıktı

“SADELEŞMEYLE BİLİM VE SANAT HEDEF ALINMIŞTIR”

Bakanlığın müfredat değişiklikleri ile asıl hedefinin düşünmeyen, sorgulamayan, eleştirmeyen, itiraz etmeyen itaatkâr nesiller yetiştirmek olduğunu iddia eden Sırma, şunları kaydetti:

“Eğitim müfredatında yapıldığı söylenen ‘sadeleştirme’ ile doğrudan bilim, tarih, felsefe ve sanat derslerinin hedef alınmıştır. Bazı derslerde ünite ve kazanım sayıları azaltılmış, 12 Eylül darbecilerinin ‘tek ırk, tek din, tek mezhep’ anlayışı üzerinden ‘Türk-İslam sentezi’ yaklaşımını merkeze alan değişiklikler yapılmıştır.”

“YENİ MÜFREDATIN ÇOCUKLARIMIZA VEREBİLECEĞİ BİR ŞEY YOK”

Sırma, sözlerini şöyle tamamladı:

“Bu yüzyılda, bireycilikle, milliyetçilikle, rekabet ile yoğrulmuş, bilimsel, sanatsal, estetik yönden zayıf, büyük ölçüde dini kural ve referanslara dayanan bir dilin kullanıldığı bir eğitim müfredatının çocuklarımıza, öğrencilerimize verebileceği hiçbir şey yoktur. Çorum Laik Eğitim, Laik Yaşam Platformu olarak eğitim müfredatı olmaktan çok uzak olan ve tek adam rejiminin yaratmaya çalıştığı dini esaslara dayalı toplum modelini temel alan laiklik ve bilim karşıtı yeni müfredatı reddediyoruz. Eğitim ve bilim emekçileri başta olmak üzere, öğrencilerimiz, velilerimiz ve tüm kamuoyu ile birlikte bilime ve laik eğitime açıkça meydan okumak anlamına gelen müfredat değişikliklerine karşı birlikte mücadelemizi sürdüreceğiz.”

EYLEME DESTEK VERDİLER

Açıklamaya CHP İl Başkanı Av. Dinçer Solmaz, Emek Partisi İl Başkanı Muharrem Özünel, CHP İl Başkan Yardımcıları Garip Özgür, Halil Ünal, Turgay Başaran, Hacı Bektaş Veli Kültür Vakfı Şube Başkanı Nurettin Aksoy, 31 Mart Yerel Seçimleri CHP Belediye Başkanı Adayı Levent Çöphüseyinoğlu, CHP Belediye Meclisi Grup Başkanvekili Aslan Kaya, CHP İl Genel Meclisi Üyeleri Veli Uysal, Yusuf Sapancı, Ömer Boyraz, Emek Partisi Merkez İlçe Başkanı Hikmet Aydın, CHP İl Kadın Kolları Başkanı Kamile Anar, CHP Merkez İlçe Başkan Yardımcısı Ünal Ceylan, Tüm Bel Sen Şube Başkanı Nevzat Veldet, Avukat Ahmet Özdel, Av. Sadık Eral, Eğitim Sen önceki dönem şube başkanları Ali Ekber Beyaz ve Mehmet Öztürk, KESK bileşenlerinden Eğitim Sen, BES ve Tüm Bel Sen temsilcileri ile vatandaşlar destek verdi.

Kaynak: Yayla Haber