Türkiye, 2016 yılından bu yana kalıcı yaz saati uygulamasını sürdürüyor ve 2024 yılında da bu uygulamaya devam edecek. Bu nedenle Türkiye'de saatler geri alınmayacak ve gün ışığından maksimum düzeyde yararlanılmaya çalışılacak.
Ancak, Avrupa ülkeleri bu yıl da kış saati uygulamasına geçecek ve saatlerini 29 Ekim Pazar günü geri alacak. Her yıl olduğu gibi bu saat değişikliği, Türkiye ile Avrupa arasındaki saat farkını yeniden değiştirecek.
Türkiye ile Avrupa Arasındaki Saat Farkı Ne Olacak?
Avrupa'nın kış saati uygulamasına geçmesiyle birlikte, Türkiye ile bazı Avrupa ülkeleri arasındaki saat farkı artacak. Almanya, Fransa, Belçika, Hollanda, İtalya, İsveç, İsviçre ve Danimarka gibi ülkelerle Türkiye arasındaki saat farkı 1 saatten 2 saate çıkacak. İngiltere ile Türkiye arasındaki saat farkı ise 2 saatten 3 saate çıkacak.
Yaz Saati ve Kış Saati Uygulamasının Tarihçesi
Yaz ve kış saati uygulaması, gün ışığından daha fazla faydalanmak amacıyla ilk olarak 18. yüzyılda ortaya atılmış bir fikirdir. Benjamin Franklin, Amerika Birleşik Devletleri'nden Fransa'ya elçi olarak gönderildiğinde Paris halkına, mum israfını önleyip gün ışığından daha fazla yararlanmalarını öneren bir mektup yayımlamıştı. Bu fikir zamanla dünya genelinde yaygınlaşarak birçok ülkenin gündemine girmiştir.
Türkiye'de Kalıcı Yaz Saati Uygulaması
Türkiye, 2016 yılından itibaren kalıcı yaz saati uygulamasına geçiş yaparak bu sistemde devam etme kararı aldı. Bu kararın arkasında yatan en önemli nedenler arasında enerji tasarrufu sağlamak ve gün ışığından maksimum düzeyde yararlanmak bulunuyor. Türkiye, kış saati uygulamasını kaldırarak saat değişikliğine ihtiyaç duymadan sabit bir saat diliminde kalmayı tercih etti.