Türkiye’de nadir olarak gözlemlenen ve nesli tükenme tehlikesi altındaki sakallı akbaba, Artvin’de köylüler tarafından yaralı halde bulundu. Sağ kanadı kırık ve enfekte olan kuş, yapılan veteriner müdahalesi sonrası ampute edildi. Doğaya salınamayacak durumda olan sakallı akbaba, Sakarya’daki bir hayvanat bahçesinde koruma altına alınarak yeni yaşamına burada başladı.
Soyu Tükenme Riski Altında: Kırmızı Liste’de Yer Alıyor
Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği’nin (IUCN) kırmızı listesinde bulunan sakallı akbaba, yaklaşık 3 hafta önce Artvin kırsalında köylüler tarafından bitkin bir halde bulundu. Sağ kanadında kırık ve enfeksiyon tespit edilen kuş, Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) ekiplerine teslim edildi. Yapılan veteriner muayenesi sonucunda kanadının kurtarılamayacağı anlaşıldı ve ampute edildi.
Uçamıyor, Artık Hayvanat Bahçesinde Yaşayacak
Tedavisinin ardından doğaya dönmesi mümkün olmayan sakallı akbaba, Sakarya’nın Adapazarı ilçesindeki bir hayvanat bahçesine yerleştirildi. Yaklaşık 3 metre kanat açıklığı ve 5 kilogram ağırlığıyla doğanın en büyük yırtıcı kuşlarından biri olan akbaba, hayvanat bahçesinin en dikkat çeken canlıları arasında yer aldı.
“Türkiye’de Nadir Görülüyor”
Hayvan bakıcısı Harun Sarıkaya, kuşun Türkiye’de çok ender rastlandığını belirterek, “Normalde doğaya salınması gerekirdi ancak bir kanadı tamamen ampute olduğu için artık bizimle yaşayacak. Türkiye ikliminde çok görülmeyen bir tür ve bu sebeple oldukça kıymetli” dedi.
Leşten Çok Kemikle Besleniyor
Sarıkaya, sakallı akbabanın normal akbabalardan farklı olduğunu da vurguladı: “Bu tür, düz kemik parçalarını direkt yutabiliyor. Leşle beslense de esas olarak kemik tüketiyor. Göz ve gaga yapısı da klasik akbabalardan farklı olduğu için gelen ziyaretçilerin ilgisini fazlasıyla çekiyor.”
Bakımı Özenle Yapılıyor, Daha Geniş Alana Taşınacak
Veteriner gözetiminde tedavisi devam eden akbaba şu anda geçici bir bakım alanında tutuluyor. Antibiyotik, vitamin ve özel kremlerle tedavisi süren kuşun tamamen iyileşmesi sonrasında daha büyük bir alana yerleştirileceği belirtildi. Sarıkaya, “İyileştikten sonra geniş ve doğal koşullara uygun bir yaşam alanı hazırlayacağız” dedi.